23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Nagli rast sve veći problem mladih

Više od autora

- vl promo-

Skolioza, kifoza i lordoza, oblici su iskrivljenja kralježnice, a u današnje vrijeme to su pojave s kojima se adolescenti sve više susreću. Brojni su uzroci tim pojavama, a po pitanju ovih problema i liječenja porazgovarali smo s magistricom fizoterapije Adrijanom Markanović.

„Sva oštećenja dolaze u dobi naglog rasta, mišići ne mogu često pratiti taj nagli razvoj te dolazi do nesrazmjernog rasta, neki mišići ostaju kraći, a neki se izdužuju. To ne izaziva neke bolove, međutim ako se ne radi s djecom, ono će biti izražajnije i doći će do pojave bolova“, kaže stručnjakinja.

FOTO/FB: AD manus

Oštećenja je moguće držati pod kontrolom, no za to je potreban stalni nadzor liječnika i fizioterapeuta. Razlog tegobama je što se ovakve pojave događaju zbog nedovoljnog istezanja. Samim time javljaju se problemi ozljeda kralježnice, a istezati bi se trebalo prije, za vrijeme, ali i nakon treninga, što, iako je osnova svake tjelovježbe, često se zanemaruje ili vremenski skraćuje.

„Ne možete imati maksimalnu motoričku efikasnost ako se ne istežete te će to rezultirati nekom ozljedom, najčešće se stvaraju rupture, a ako to nije liječeno, stvarat će se nove rupture. Novi problem današnjeg svijeta je što se djeca prerano šalju u teretane. Oni ne znaju pravilno disati i dizati terete, a jako nam često dolaze djeca koja su u teretani radila mrtvo dizanje,“ prenosi iskustva s pacijentima vinkovačka magistra fizioterapije.


FOTO/FB: AD manus

Nadalje, nije zanemarivo i korištenje mobilnih telefona, ali i nepravilno sjedenje za računalom. Markanović ističe kako često zbog toga dolazi do skraćivanja prsnih mišića, povlačenja ramena prema naprijed, pojave okruglih leđa, a također se na pravi način ne razvija trbušni zid, koji je jako bitan u stabiliziranju trupa. Vrlo je važna jednaka masa trbušnih i leđnih mišića, kako ne bi došlo do isturenja glave ili lošeg položaja brade.

„Potrebna je bilo kakva aktivnost. Ako tijekom dana sjedite duže od pola sata, ustanite sa stolice, napravite krug po prostoriji i vratite se na mjesto. Jako je bitan i dovoljan unos vode. Oko 2 litre dnevno bi bilo dobro, ako nemate probleme s krvnim tlakom“, dodaje.

Nevjerojatna je i ta činjenica da adolesecnti koji imaju skoliozu ili neki drugi oblik prolaze liječničke preglede, a da im se ne ukaže na problem. Ako je dijete u stalnom treningu, to ne mora značiti da nema neki oblik iskrivljenja, a za kraj Adrijana Markanović ukazuje kako se problemi mogu najlakše primijetiti.

„Roditelji na svojoj djeci mogu uočiti različitu visinu ramena, pogrešan položaj lopatica, ali i jesu li im ramena povučena prema naprijed ili nazad. Smatram kako bi se trebalo više uključiti fizioterapeute u sve timove, sportske klubove, kao i česte preglede kralježnice, tada bi rezultati bili bolji,“ zaključuje jedna od omiljenih, iskustvom i znanjem potkovana fizioterapeutkinja Adriana Markanović.

FOTO/FB: AD manus

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno