-1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Najjači duhovni lijek je praštanje

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!”, naziv je duhovnog korizmenog seminara ovog vikenda održanog u pastoralnom centru župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima. Seminar Nove evangelizacije po modelu jednog od omiljenih domaćih svećenika blagopokojnog Tomislava Ivančića, profesora fundamentalne teologije, okupio je tijekom tri dana brojne vinkovačke vjernike koji su predvođeni članovima njegove zajednice “Molitva i riječ” iz osječke podružnice, nakon duge epidemiološke stanke, konačno imali prigodu uživo sudjelovati na duhovnoj obnovi.

“Tijekom 40-tak godina trajanja seminara našeg utemeljitelja prof. Tomislava Ivančića, kojeg je osmislio na temelju svih crkvenih dokumenata, kroz oko 1000 susreta, prošlo je sigurno sto tisuća sudionika koji su zahvaljujući tome, doživjeli kršćanstvo u punini na koju poziva Sveto pismo”, rekao je ovim povodom jedan od voditelja Krešimir Stjepan Pećar.

S pjesnikom u duši i gitarom u ruci započelo je svako od ova tri poslijepodneva podsjetivši kako nitko od nas sam po sebi nije niti vrjedniji, niti svetiji, niti ljepši, a niti bolji od svakog drugog kršćanina.

 

Terapijska metoda za ozdravljenje čovjekove duhovne dimenzije je Hagioterapija koju je utemeljio profesor Ivančić.

“Naši susreti pomažu ljudima spoznati tko su. Profesor je na svojim seminarima uvidio patnje čovjeka iz čega je hagioterapija i proizašla, a to je donošenje zdravlja čovjeku liječenjem duhovne duše. Somatskom medicinom bave se liječnici, psihom psihijatri i psiholozi. No, 70 posto bolesti nastaje na duhu i ako čovjek ne liječi duhovnu dimenziju onda to konverzira na psihu i tijelo”, pojasnila je Katica Krček, također voditeljica seminara ujedno i osječke podružnice Zajednice.


Znanstveno proučavanje čovjeka i njegovih duhovnih organa odvija se u suradnji sa psihijatrima, dodaje Krček napominjući kako je profesor došao do njih 38 među kojima su primjerice duhovno srce, pamćenje, sjećanje…Zapravo sve ono na što život i ovaj svijet u čovjeku ostavlja trag. I stoga je jako važno tražiti uzrok na putu duhovnog ozdravljenja što je cilj hagioterapije, kaže.

“Često čovjek reagira agresivno ne zato što je takav, nego jer nije liječio uzroke. Deponirao ih je u svoju povijest pamćenja, a korijen nije iščupao. Duh je transparentan. On je uvijek i sada i daje nam mogućnost vratiti se u prošlost. Jedan od najjačih duhovnih lijekova je praštanje. Ono je milost i nemoguće je ako je čovjek izranjen”, kaže o hagioterapijskoj praksi.

Hagioterapija je između psihologije, psihijatrije i psihoterapije s jedne strane te religije i pastoralnog djelovanja Crkve s druge strane. Svoje korijene vuče od ranokršćanskog katekumenata kojim se utemeljitelj prof. Tomislav Ivančić služio u stvaranju praktičnog modela suvremene evangelizacije. Riječ hagioterapija doslovno znači liječenje svetoga (grč.hagios – svet, therapeuo – liječiti) i težnja je da se čovjek oslobodi od boli na duhovnoj razini.

Gajeći u sebi Božju riječ, rekao je Pećar, uspjeli su tolike godine održati korak s vremenom  na što ih poziva karizma njihove Zajednice Molitva i riječ, a to su upravo Nova evangelizacija i hagioterapija.

Čovjek je duhovno biće, a spoznati krive krivice pravi je početak na putu duhovnog ozdravljenja, poruka je seminara koji je završio večeras svečanim misnim slavljem u Radićevom bloku koje je predvodio domaći župnik, ujedno domaćin susreta, Mario Brkić. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno