23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Novi drvored u Genscherovoj ulici

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Po prvi puta u Vinkovcima, pedesetak kuglastih likvidambara krasit će Genscherovu ulicu od raskrižja s kružnim tokom do kraja.

Ilustracija: rasadnikfuderer.com

Njihova sadnja trenutno je u tijeku na tom potezu nakon što su povađena oštećena stara stabla načeta bolestima, koja su bila potencijalna opasnost za prolaznike i pravila problem  stanarima i pješacima.

“Bit će ukupno posađeno 50 stabala koji su prilagođeni okolišu, odnosno neće imati preveliku krošnju i preinvazivno korijenje”, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić koji je s resornim pročelnikom i suradnicima obišao radove na kojima su angažirani djelatnici Cvjećarstva.

U Genscherovoj ulici u tijeku su radovi na nekoliko važnih projekata, a najaktualnija je sadnja novog drvoreda.

Paralelno se radi na uređenju pješačke staze dužine cca. 400 metara koja je stradala uslijed bujanja korijenja starih i oštećenih stabala, a prema povratnim informacijama, stanari su zadovoljni što se problem počeo rješavati, najavio je.

“Korijenje je radilo probleme obiteljskim kućama i građanima ovog dijela grada, odnosno dizalo je stazu, ograde i ulazilo u dvorišta”, rekao je Romić zbog čega su se stanari Genscherove angažirali.Nakon što je na adresu Grada Vinkovaca stigla peticija njih tridesetak kojom traže uklanjanje starih i oštećenih stabala, gradske službe izašle su na teren, krenule s radovima i na koncu posadili nova stabla prilagođena prostoru.

“Prevencije radi i iz sigurnosnih razloga odlučili smo stara stabla zamijeniti novim mladim sadnicama, a takvoj odluci pridonijela je i peticija koju je potpisalo više od 30 građana čije su obiteljske kuće na strani ulice gdje se drvored nalazio”, naglasio je pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić.

Usklađeno s proračunom za razvoj komunalne infrastrukture, svojevrsna je ovo najava nastavka uređenja pješačkih staza, koje su od šireg središta grada pa nadalje u dosta derutnom stanju što najbolje osjete majke s malom djecom u kolicima i starije osobe.

U prvom krugu bit će posađene 23 sadnice, a u drugom, nakon završetka radova na izgradnji pješačkih staza, još 29. Vrlo dekorativnu vrstu, po prvi puta na našem području, imat ćemo priliku vidjeti upravo u Genscherovoj ulici.

Kuglasti likvidambar s raskošnom krošnjom tako će krasiti jednu od najduljih i najstarijih vinkovačkih ulica koja će u vrlo skoro vrijeme dobiti i novi asfalt.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno