20 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Novi zakon o struji u korist potrošača

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Stiže novi zakon o struji, a jedna od glavnih novosti jest da će hrvatska kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača iz bilo koje druge članice EU, piše Večernjak.

Odlučio je tako Hrvatski sabor prihvaćajući Zakon o tržištu električne energije koji će omogućiti kućanstvima kupnju električne energije od opskrbljivača iz EU, uključujući veću zaštitu, informiranost i kontrolu računa krajnjem kupcu. Tako preuzimamo Direktivu iz 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju koja kućanstvima nude mogućnost izbora. Naravno, ova liberalizacija tržišta omogućava korisnicima iz EU izbor opskrbljivača iz Hrvatske.

Novina je i što će krajnji kupac moći mijenjati svog opskrbljivača u kratkom roku, a opskrbljivači su dužni pripremiti besplatan alat kojim će biti dostupna usporedba cijena usluga na tržištu kako bi krajnji kupci sebi izabrali najpovoljniju opciju. Osim toga, računi za električnu energiju, osim podataka o potrošnji i troškovima, trebati će sadržavati i druge informacije koje će kupcima pomoći da usporede trenutni ugovor s drugim ponudama, piše Večernji list.

Cilj je mogućnost izbora, kontrola troškova i najpovoljnija cijena koja je, na koncu, većini nas ključan faktor.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno