Page 15 - Vinkovački list - 17. svibnja 2019.
P. 15
AK, 17.5.2019. POLJOPRIVREDA 15

Jedina žena u županiji koja se bavi uzgojem koza

Uz meso
proizvodi
mlijeko i
kozje sireve

Udruga ovčara i kozara naše županije
okuplja ukupno 50 registriranih uzgajivača

Početkom veljače otvoren nika i 13 posto poljoprivrednika ili stado isključivo iz vlastitog uzgoja. je proširila stado i kad se pojavila smo i mi važan dio ovdašnjeg gos-
je natječaj za izbor najboljeg njih 27.786 mladi su poljoprivred- Trenutno imamo 31 umatičenu prva količina dostatna za preradu podarstva, poduzetništva i obrt-
hrvatskog mladog poljoprivred- nici. Na ovakav natječaj javila se i kozu i 36 jarića od kojih ostavljamo u sir. ništva. Kozarstvo je jako težak i
nika ili poljoprivrednicu kojega Tatjana Lovrić Jovanović iz Komle- podmladak stada. U Komletincima zahtjevan posao koji traži puno
četvrtu godinu zaredom orga- tinaca, koja se bavi ekološkim gdje živim, trenutno jedino ja imam “Naše proizode prodajemo na odricanja u obiteljskom životu, a
nizira hrvatska zastupnica u uzgojem koza i proizvodnjom sira. OPG sa kozama, a u Vukovarsko-sri- kućnom pragu, mogu se naručiti i sama proizvodnja sira također
Europskom parlamentu i amba- Nažalost, Tatjana nije pobijedila, jemskoj županiji ima 50 OPG-ova i putem e-maila, a posjećujemo i zahtjeva mukotrpan rad”, ističe
sadorica projekta za Hrvatsku iz ali je skrenula na sebe pozornost koji se bave kozarstvom”, priča sajmove, primjerice u Vodnjanu, Tatjana Lovrić Jovanović. Kako
redova Europske pučke stranke, jer se bavi kozarstvom koje nije baš Tatjana koja je jedina i najmlađa Virovitici, Vinkovcima, Osijeku, kaže, planiraju proširiti proizvod-
Marijana Petir. previše zastupljeno u hrvatskom žena nositeljica OPG-a koji se bavi Našicama, Nijemcima, ponajviše nju sira i povećati stado, ali sve to
stočarstvu i zbog toga što se odlučila kozarstvom. Sir od kozjeg mlijeka zahvaljujući Gradu Otoku koji je ovisi o tome hoće li proći na natje-
Franjo Sorčik od kozarstva stvoriti dodanu vrijed- počela je raditi prije pet godina kada prepoznao nas male proizvođače čajima za novac iz EU fondova.
franjo.sorcik@novosti.hr nost proizvodnjom i plasiranjem i OPG-ove, odnosno činjenicu da
na tržište kozjeg mlijeka i kozjeg
Natječaj je bio otvoren do 10. sira s raznim dodacima. “Ideja
ožujka i na njega su se mogli da se bavimo kozarstvom sinula
prijaviti mladi poljoprivrednici nam je zbog zdravlja djece jer smo
koji su nositelji OPG-a i imaju do 40 željeli djeci priuštiti zdravu hranu
godina života sa svojim projektima i to se pokazalo uistinu dobrim, a
ili operativnim konceptima, koji su ujedno smo se uvjerili kako je kozje
tijekom prošle godine ili završeni mlijeko zaista zdravo. Krenuli smo
ili su u provedbi. Hrvatska je među od jedne koze kao amateri i nakon
vodećim zemljama u Europskoj uniji dvije godine stvorili smo jedno
prema broju mladih poljoprivred- stado i otvorili OPG i od tada širimo

Slobodni uzgoja nesilica i proizvodnja jaja u Slavoniji Za kupovinu steonih junica predviđeno 60 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna godišnje

Distribucija na Ukupno 195 milijuna kuna
Jadransku obalu
Ministarstvo poljoprivre- mlađe od 41 godinu. Namjera nam
“Proizvodnja jaja iz slobod- uzgoj nesilica i proizvodnja jaja. de objavilo je Javni poziv za je obnoviti stočni fond i povećati
noga uzgoja”, naziv je predava- Direktor Agro-klastera Zdenko kupovinu steonih junica vrijedan broj krava u Hrvatskoj, a šta je
nja kojemu je cilj bio upoznava- Podolar rekao je kako je namjera 20 milijuna kuna. Potpora će se osnovni preduvjet za povećanje
nje potencijalnih kooperanata s određenim poticajima omogućiti dodjeljivati za sufinanciranje proizvodnje mlijeka i mesa na
proizvodnjom jaja iz slobodnog ovakvu proizvodnju zainteresira- troška kupovine minimalno tri hrvatskim farmama”, poručio je
uzgoja, a koje je u organizaciji nim kooperantima te naglasio kako grla kategorije steonih junica, ministar Tomislav Tolušić. Program
Vukovarsko-srijemske županije već postoje određeni dogovori oko a iznos potpore ograničen je na potpore proizvođačima za obnovu
i županijskog Agro-klastera u plasmana u hotele i restorane na maksimalnih 30.000 kuna po narušenog proizvodnog potencijala
utorak održano u Palači Srijem Jadranu. Predsjednik skupštine bra- korisniku. Poziv je otvoren do 8. u sektoru govedarstva za razdoblje
u Vukovaru. niteljske zadruge “Graz” iz Bogda- srpnja 2019. godine. od 2018. do 2020. godine sastoji se
novaca Tihomir Tadijanović, ovom od dvije mjere, odnosno “Potpore za
Franjo Sorčik je prilikom istaknuo kako će ovoj Franjo Sorčik kupovinu steonih junica” i “Potpore
franjo.sorcik@novosti.hr zadruzi, koja već proizvodi jaja iz franjo.sorcik@novosti.hr za gubitak prihoda u uzgoju rasplod-
slobodnoga uzgoja, kooperacija s nih junica”. U tri godine provođe-
Nakon predavanja razgovaralo se Agro-klasterom pomoći u boljem “Na prošlogodišnji javni poziv iz nja Programa poljoprivrednicima
o kooperantskim odnosima tvrtke plasmanu jaja. Inače, Klaster jaja je Programa potpore proizvođačima će biti dodijeljeno 195 milijuna kn
Agro-klaster sa zainteresiranim prvi specijalizirani klaster unutar zbog obnove narušenog proizvod- bespovratnih sredstava. Za mjeru
proizvođačima, pa je tako na temu tvrtke Agro-klaster d.o.o Vinkovci. nog potencijala u sektoru govedar- Potpora za kupovinu steonih junica
“Proizvodnja jaja iz slobodnoga stva potporu je ostvarilo 669 poljo- predviđen je iznos od 60 milijuna
uzgoja” govorio je prof. dr.sc. Zlatko Misao vodilja kod osnivanja istog privrednika od kojih je čak 305 kn, odn. 20 milijuna kuna godišnje.
Janječić s Agronomskog fakulteta bila je da se proizvođači povežu u
iz Zagreba. Mogućnosti Hrvatske jedan klaster i surađuju između sebe Rasipanje hrane neprihvatljivo je u današnjem svijetu u kojem milijuni ljudi gladuju
u odnosu na sadašnje stanje u pro- kako bi pokrili lokalne lance dis-
izvodnji jaja iz slobodnoga uzgoja tribucije te bi u konačnici ono što Mjerenje rasipanja hrane
daleko su veće, kazao je prof. Janječić se proizvede na našim obiteljskim
posebno istaknuvši Slavoniju u kojoj poljoprivrednim gospodarstvima Europska komisija prošli prirodni resursi, koji omogućava-
postoje velike okućnice na kojima završilo na našim stolovima, trgo- je tjedan je usvojila zajednič- ju život. Upravo zato smo definirali
bi se mogao organizirati slobodan vinama, vrtićima, ali i u hotelima ku metodologiju za mjerenje prevenciju rasipanja hrane ključnim
na obali. rasipanja hrane koja bi trebala prioritetom u stvaranju kružnog
omogućiti lakše praćenje i rješa- gospodarstva i održivog društva.
vanje toga problema. Kako bismo mogli to promijeniti
moramo moći primjereno mjeriti
Franjo Sorčik rasipanje hrane”, rekao je prvi pot-
franjo.sorcik@novosti.hr predsjednik Komisije Frans Tim-
mermans. Metodologija mjerenja
Svake godine oko 20 posto hrane temelji se na zajedničkoj definiciji
proizvedene u EU-u je izgubljeno ili rasipanja hrane, koja će omogućiti
završi u otpadu, što čini društveno, zemljama članicama mjerenje viška
ekološki i ekonomski neprihvatlji- hrane na svakom stupnju opskrbnog
vu štetu. Kako bi se moglo učinko- lanca. Od zemalja članica se očekuje
vito djelovati potrebno je imati više da uspostave okvir za praćenje s
podataka o rasipanju hrane nego što novim podacima počevši od 2020.
je sada dostupno, navodi Komisija. a prvo izvješće trebaju dostaviti
“Rasipanje hrane je neprihvatlji- Komisiji 2022. godine. Koliko će se u
vo u svijetu u kojem milijuni ljudi ovim nastojanjima uspjeti, vrijeme
gladuju i u kojem se smanjuju naši će pokazati.
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20