1 C
Vinkovci
Petak, 3. veljače 2023.

Od idućeg ljeta i očevi na obveznom porodiljnom i puna plaća roditelju tijekom cijelog dopusta

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Tata od formata već od prvog dana dolaska prinove u obiteljsko gnijezdo bit će, ne samo deklarativno, i hrvatski očevi, najkasnije od početka kolovoza iduće godine. To će im barem na prvih deset dana djetetova života omogućiti izmjene zakonskog okvira koji se usklađuje s Direktivom Europske unije, a priprema ga Središnji državni ured za demografiju.

Obvezni očinski dopust trajao bi, dakle, 10 dana od povratka majke i novorođenčeta iz rodilišta, a također je obaveza hrvatske Države sukladno europskoj Direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi. Intencija je da partneri i roditelji djeteta to vrijeme provedu zajedno, jedni uz druge, a država će to platiti samo još nije poznato koliko, piše Jutarnji list.

Još jedna od mjera obiteljske i populacijske politike, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske do 2024. godine, bit će prijedlog osiguranja roditeljske naknade za vrijeme trajanja cijelog porodiljnog dopusta i to u visini pune plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje. Neslužbeno, također bi mogla zaživjeti u isto vrijeme dogodine.

Obiteljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačit će se s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine, doznaje Jutarnji.

Ovakav zakonski prijedlog o roditeljskim i rodiljnim naknadama, očekuje se, trebao bi doći na Vladu u prvom tromjesečju sljedeće godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno