28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Od rođenja do danas – Tamburaški sastav Kas

Više od autora

- vl promo-

Oni znaju kako oduševiti publiku i kako napraviti pravi tamburaški tulum. Tamburaški sastav Kas prošloga petka je obilježio 27. Mikrofoniju i ispunio obećano. Odlično raspoloženje i zabava je vladala frekvencijom 90,2, a to ste mogli popratiti i našoj Facebook stranici putem live stream-a.

Iako su nakon naše emisije trčali na drugu svirku, atmosferu su držali na razini, a kako kaže Dinko: „Ovo nam dođe kao malo zagrijavanje i proba.” Tamburaški sastav Kas čine Dinko Glavaš – prvi basprim i vokal, Marko Kovačević na kontri, Josip Seiterbasprim, Nikola Anić na primi, Ivan Ljepotić bubnjar, Hrvoje Nemec – saksofon, čelo i harmonika i Miloš Grubić na basu.

Sastav djeluje, sad već od davne 2009. godine. Otprije poznanici, a danas dugogodišnji suradnici. „Od tada puno toga se promijenilo. Krenuli smo putem tambure, od naših uzora Slavonskih lola, Dukata, Patrije, a onda se oko 2014. dogodio bubanj, ali i festivali i nagrade. Ljudi su odlično prihvatili naše pjesme koje se kotrljaju i dan danas”, kaže Kovačević prisjećaju se rođenja ovoga sastava. „Skupljali smo se iz raznih bendova, vadili smo tambure gdje god smo stigli, bila je baš dobra ekipa i što je najbitnije svi se slažemo i danas. Većina je studirala i radila u Osijeku”, nadovezuje se Dinko.

Prva na repertoaru bila je pjesma već dobro poznata iz 2013. “Budi moja slatka djevojka” koja se nalazi na prvom studijskom albumu Kas-a “Slušaj mene, nema greške”, a čiji su autori Uršula Tolj i Damir Bačić, dok su se za aranžman pobrinuli Hrvoje Juzbašić i Željko Nikolin. Sviraju sve što se može svirati na tamburi, ali i ono što se ne može. Krankšvester na tamburi moramo priznati iznenađujuče, ali zvuči odlično. „2011. godine prvi smo put nastupili na županjskom festivalu „Šokačke pisme” s pjesmom „Još niz sokak bagrem miriše”. Prvi se putevi pamte, a već sljedeće godine krećemo s osvajanjem nagrada. 2013. godine s pjesmom „Onda si došla ti” osvojili smo prvo mjesto. Svega dva puta smo pobijedili i jednom bili drugi pa nas vežu lijepe uspomene za taj festival. Obišli smo i Požegu, Kutjevo, Pitomača, a već 2015. krenuli smo i na turneju po Americi. U svakom slučaju ponosni smo naš CV”, priča „knjiga” ovog banda Kovačević.

Kad Pričamo o suradnjama tu su duet s Nenom Belanom i pjesma „Radosti mojoj nema kraja”, duet s Davorom Radolfijem na pjesmi „Vlak” koja se nalazi na drugom studijskom albumu “Danas smo kraljevi” i koji je zaslužio nominaciju za Porin u kategoriji Najboljeg albuma pop-folklorne glazbe, na istoimenoj pjesmi i Mia Dimšić potpisuje autorstvo, a surađivali su i s Igorom Delačom.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno