Od unikatnih igračaka i dječjeg namještaja do vrijedne nagrade

0
1092
Foto: poduzetnica.hr

Ženski poduzetnički centar, najveće udruženje poduzetnica i poduzetnika u ovom dijelu Europe, ove je godine po prvi puta na Kongresu poduzetnica Hrvatske i regije dodijelio nagrade Najpoduzetnica i Najpoduzetnika. Među dobitnicima je i Josip Salaić iz Tovarnikakoji već polako osvaja domaće tržište drvenih igračaka i unikatnog dječjeg namještaja.

Josip Salaić po zanimanju je inženjer zootehnike i cijeli život je radio u privatnom sektoru u području poljoprivrede. No, prije pola godine otvorio je tvrtku koja se bavi proizvodnjom drvenih igračaka i personaliziranog dječjeg namještaja, a zahvaljujući ovom kreativnom poslu kojim uveseljava ponajviše djecu, uručena mu je nagrada Najpoduzetnik početnik 2020. godine.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije, pri čemu su tri kategorije namijenjene ženama poduzetnicama, a jedna nagrada je za poduzetnike koji su se istaknuli svojim radom u zadnjih godinu dana. Ono što ocjenjivački sud uzima u obzir su društvena angažiranost, svestranost i odgovornost i traži se osoba koja svojim djelovanjem, poslovanjem,maštovitošću i angažmanom pruža izvor motivacije za sve koji posluju u realnom sektoru. To je svakako naš Slavonac Josip koji je, kao otac dviju djevojčica, veseli dječji svijet pretočio u kreativne igračke bez plastike i štetnih boja i bez opasnih dijelova koji se mogu otkinuti i dovesti do neželjenih posljedica.

„Izrađujemo dječji namještaj kao što su kreveti-kućice, stolovi i stolice za djecu, razne police i drvene igračke kao što su kuhinjice, kućice za lutke male drvene figure i slično. Najtraženiji proizvod su nam svakako male dječje stolice oslikane raznim likovima po kojima smo i prepoznatljivi, a drvo kao najprirodniji materijal za izradu ne samo igračaka, nego i namještaja, bio je i ostao je moj izbor za poduzetništvo“, rekao je Salaić te dodao kako želi da djeca na zdrav, kreativan i veseli način odrastaju uz igru, uz kvalitetne drvene igračke ili pak spavaju u kvalitetnom drvenom namještaju koje izrađuje u svojoj tvrtki VuCreator.

Tvrtka postoji 6 mjeseci i za sada su, kako nam je rekao Josip, iznimno zadovoljni poslovanjem. U kratkom vremenu postali su poznati i prepoznatljivi diljem zemlje, a javljaju se i brojne prilike za poslovnu suradnju.Sirovinu nabavljaju od lokalnih dobavljača ovisno o potrebama, od Slavonskog broda do Vinkovaca i Osijeka. Ističe i kako država ima relativno zadovoljavajuće mjere za razvoj poduzetništva, no ono s čime nikako nisu zadovoljni su neučinkovita državna administracija i brojne pravne zavrzlame, ali i općenito nedovoljno učinkovito funkcioniranje državnih institucija.

„Ne tražim da mi država nešto posebno pomaže, ali smatram da je potrebno da me ne treba ni sputavati i kočiti. Kada mi treba nekakva pravna informacija, redovito me šalju od jednog do drugog službenika bez konkretnog odgovora, pored toga tu su i razni, po mnogima besmisleni, propisi i nameti.Takve stvari država mora riješiti ako želimo gospodarski napredak“, pojašnjava Salaić i napominje kako je velik izazov i osigurati financije za nesmetano poslovanje.

Tvrtka VuCreator postoji tek pola godine i Josip Salaić zapravo je jedan od pedesetak novih poduzetnika u Vinkovcima i jedan od 105 poduzetnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji su svoje poduzeće otvorili tijekom 2019. godine, čime je uvelike pridonio buđenju lokalnog slavonskog gospodarstva. Da je to tako, govori i podatak trgovačkog suda u Osijeku, koji pokriva i područje naše županije, da je u prošloj godini osnovano 1467 tvrtki, jer to je gotovo trećinu (30,6%) više nego godinu prije. U cijeloj Hrvatskoj je u prošloj godini otvoreno 15.445 novih trgovačkih društava, 1178 više nego u 2018. godini, a zatvoreno je, pak, ili iz sudskih registara izbrisano 10.814 poduzeća, 623 više nego prethodne godine.

Osim Josipa, u tvrtki je trenutno zaposlena i njegova supruga, ali imaju i vanjske suradnike s kojima redovito surađuju. Ovisno o potrebama, u skorijem vremenu planiraju zaposlenje još jednog ili dva radnika, a ne kriju ni velike planove za budućnost.

„Svakako planiramo rast i proširenje, tako da u konačnici imamo cilj otvoriti pravi proizvodni pogon za proizvodnju dječjeg namještaja koji će biti prepoznat i na Europskom tržištu“, dodao je Josip Salaić.