10 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Okupacija Lušca početak sloma tromjesečne obrane Vukovara

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, mještani vukovarskog naselja Lužac obilježili su 31. obljetnicu stradanja, u spomen na 2. studenoga 1991. kada je slomljena obrana naselja, izvjestila je HINA.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

Po riječima Antuna Vidakovića, mještanina Lušca kojemu je u tom naselju ubijeno deset članova obitelji, prvi put su JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera.


Tijekom agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi i okupacije Lušca ubijeno je 69 Vukovaraca.

Podno spomen obilježja vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanik predsjednika Republke, brigadir Valentin Skroza, presjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar, dok je zajednički vijenac u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i obrane položio Stjepan Sučić.

Počast ubijenima odao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, vukovarske gradske vlasti, predstavnici stradalničkih udruga te političkih stranaka.

FOTO: HRV

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno