19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Općina Nuštar slavi Dan obrane Nuštra i Dan općine, 5. listopada

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na dan kada je 1991. godine obranjen, 5. listopada, danas se u Nuštru održava središnji program obilježavanja ovogodišnjih Dana obrane i dana općine Nuštar.

U crkvi Duha Svetoga u Nuštru župnik Krešimir Jukić služio je misu zadušnicu, a potom su kod Spomenika obrani Nuštra položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Uz 100. obljetnicu rođenja otkrivena je spomen bista prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na središnjem nuštarskom trgu, koji nosi njegovo ime. Bistu, rad kipara Ivana Matkovića-Laste, ratnog zapovjednika Bogdanovaca, otkrio je umirovljeni brigadir Ante Gilja.

„Zahvalio bih se obiteljima naših poginulih, zatočenih i nestalih, mojim prijateljima i suborcima, onima koji su umrli i onima koji su ostali živi, a hvala i svima inima znanima i neznanima koji su nam pomogli obraniti selo jer tih dana Nuštar je bio Hrvatska u malom. Meni je danas bila posebna čast i zadovoljstvo otkriti spomen bistu jedinog predsjednika hrvatske države, dr. Franje Tuđmana, kojemu sam bio i osobni pratitelj i koji nas je počastio dolaskom u Nuštar 1992. godine kada se zahvalio i odao priznanje svim našim prijateljima, braniteljima i suborcima kao i roditeljima i obiteljima poginulih koji su dali živote za Hrvatsku”, istaknuo je Ante Gilja.

Spomen bista izrađena je od prilepskog bijelog kamena teškog 220 kilograma, a umjetničko oblikovanje trajalo je više od pola godine. „Ovaj kamen vrlo je podatan za oblikovanje i jako je lijep, ali se mora raditi polako i pažljivo. O ovome smo razgovarali i ranije, ali drago mi je što se dogodilo baš sada na 100. godišnjicu rođenja našega predsjednika i mog zapovjednika i predsjednika”, istaknuo je Ivan Matković Lasta.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća domaćini su bili predsjednik Vijeća Darko Čuljak i načelnik Hrvoje Drinovac, a Dan općine bio je prilika i za osvrt na proteklih godinu dana.

„Ima stvari s kojima smo zadovoljni, ali i onih s kojima nismo. Nismo zadovoljni što nema napretka s projektom Dvorca, strateškim projektom Županije za koji je osigurano 105 milijuna kuna, kao ni time što dosta projekata prijavljujemo bezuspješno poput vrtića u Ceriću koji smo kandidirali već tri puta ili time što za projekte koji prođu dobivamo neka minimalna sredstva”, istaknuo je Hrvoje Drinovac.

S druge strane, kazao je, vjeruje kako su mještani zadovoljni s onim što Općina čini na podizanju kvalitete života.

„U dijelu infrastrukture nije učinjeno puno, ali u onom drugom dijelu jeste. Tako za vrtićarce, osnovnoškolce, studente i umirovljenike Općina godišnje izdvaja tri milijuna kuna kroz financiranje vrtića, financiranje djece koja pohađaju osnovnu školu, stipendije studentima i božićnice umirovljenicima”, istaknuo je Drinovac.


Na svečanoj sjednici uručeno je i pet javnih priznanja Općine Nuštar zaslužnim pojedincima i udrugama.

Priznanje su dobili sportaši Mia Wild za osvojeno 1. mjesto u disciplini 100m prepone na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Lovačkoj Banskoj Bystrici u Slovačkoj i drugi najbolji hrvatski rezultat u povijesti i Marko Tokić za osvojeno 2. mjesto na međunarodnom natjecanju u Sloveniji u sastavu hrvatske juniorske reprezentacije u disciplini zračnog pištolja.
Ekipa ženske mladeži DVD-a Nuštar priznanje je dobila za osvojeno 2. mjesto na Vatrogasnoj olimpijadi u slovenskom Celju i osvojeno 1. mjesto u kategoriji ženske mladeži na Državnom natjecanju 2022. u Čakovcu: Ana Ižaković, Leona Kušenić, Lucija Matić, Petra Jularić, Marina Stanković, Marta Glavurdić, Marija Ban, Vlatka Perić, Mirjam Marušnjik, Lucija Hojski i voditelji: Mirko Ružić, Ivana Mihaljević Farbaš, Marko Tokić, Željko Ružić i Ivan Čeple.

KUD „Slavko Mađer” Cerić za priznanje Općine Nuštar dobio je za 50 godina djelovanja i očuvanja tradicijske baštine.

Nagradu za životno djelo dobio je Marijan Rubić. „Svojim radom i javnim djelovanjem Marijan Rubić osobito je zaslužan za razvoj, napredak i ugled općine Nuštar. Priznatost tog djelovanja od iznimnog je značaja za općinu Nuštar te predstavlja trajno dobro”, stoji u obrazloženju.

„Priznanje uvijek znači puno, ali ja ovo priznanje ne smatram individualnim jer bez mnogih suradnika ništa od onoga što smo postigli ne bi bilo. Posebno mi je drago što priznanje dobivam u društvu mladih ljudi koji sada postižu rezultate u onome čime se bave što pokazuje da imamo ljudskog potencijala”, kazao je Marijan Rubić, koji je zahvalio u ime svih nagrađenih.

Recimo i to da današnji program u Nuštru završava koncertom grupe Dalmatino. Hranu za podjelu pripremaju udruge iz Nuštra, a večer će upotpuniti i vatromet.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno