12 C
Vinkovci
Petak, 14. lipnja 2024.

Opsada Sarajeva po Aidi Čerkez u američkoj produkciji

Više od autora

- vl promo-

U Kampusu Univerziteta snimao se film Bearing Witness, koji se temelji na istinitoj ratnoj priči novinarke Aide Čerkez. Režiju filma potpisuje Joseph Pierson, a glavne uloge u filmu igraju Zrinka Cvitešić, Rade Šerbedžija i Jasna Žalica.

Tema filma donosi detalje iz agresije na BiH i opsade Sarajeva u razdoblju od 1992. do 1995. godine, a temelji se na priči i iskustvu svjetski poznate novinarke Aide Čerkez, koja je u tim danima bila ratni reporter. Film govori o njoj i njenoj obitelji, koja je otišla iz okupirane bsansko-hercegovačke prijestolnice, dok je ona ostala služiti profesiji i pomagati u širenju istine i obrani rodnog grada i domovine.

Aidu u filmu tumači poznata hrvatska glumica, Zrinka Cvitešić.


‘Priča je rađena po priči novinarke Aide Čerkez kroz objektiv situacije u kojoj se našla tu za vrijeme rata u Sarajevu. Ja interpretiram nju. Mislim da će biti napravljen dobar posao jer i prije nego li su glumci došli na set, Aida je od početka sudjelovala u procesu i pisanju scenarija, te davala smjernice o tome što zapravo želi reći kroz svoje iskustvo. To je točno i jasno prenijela redatelju i ekipi. Ona je sa nama od prvog dana na setu…’ izjavila je glumica Cvitešić za faktor.ba.

Rade Šerbedžija u filmu glumi starca Ismeta, devedesetogodišnjaka i jednog sasvim posebnog čovjeka, koji je svojim stavovima o životu sasvim impresionirao mladu novinarku Aidu. Na neki način, upravo su je njegovi svjetonazori ‘pogurali’ da nastavi sa svojom angažiranošću i borbom protiv rata, za bolji svijet… hodajući po ratištima širom Bosne i Hercegovine.

‘To je ratno iskustvo Aide Čerkez, ali i priča o tome kako preživjeti u vihor rata. Ovo mi je prvi put da snimam u Bosni i jako je lijepo iskustvo. Izuzetno profesionalna ekipa je sa mnom, glumci posebno’ istaknuo je redatelj Pierson.

Produkciju potpisuju američka produkcijska kuća Cypress Films i iz BiH Deblokada iza koje stoji nagrađivana redateljica Jasmila Žbanić i njen suprug Damir Ibrahimović. [Filmonizirani]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno