20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Orašasti plodovi iz Slavonije traženi na domaćem tržištu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Kada je početkom veljače u Centru kompetencija potpisan sporazum o partnerstvu na projektu Centar za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas sa županijskim Klasterom proizvođača orašastih plodova i Klasterom proizvođača voća i voćnih proizvoda, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar poručio je kako su slavonski orašasti plodovi jako traženi na tržištu pa bi tu priliku slavonski voćari bi trebali iskoristiti.

„Orašasti plodovi su veliki potencijal i znamo da ima puno novih nasada u našoj županiji, ali i u cijeloj Slavoniji i očekujemo da će te brojke i dalje rasti”, ističući baš Klaster proizvođača orašastog voća kao jedan od najaktivnijih.

Udruga Klaster orašastih plodova osnovana je 2018. godine, dobrovoljnog je karaktera, djeluje na području Vukovarsko-srijemske županije i broji trenutno 18 proizvođača oraha, lješnjaka i badema iz najistočnije Županije.

U rad su aktivno uključeni i predstavnici lokalne i regionalne uprave – Vukovarsko-srijemska županija, općine Lovas i Stari Jankovci, Agro-klaster d.o.o. Vinkovci, inicijator udruživanja te LAG Šumanovci i Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka kao partneri u provedbi projekata. Službena statistika kaže da su na području županije orašasti plodovi zasađeni na površinama od preko 600 hektara od čega je pod orasima 239 hektara, lješnjaci su na 361 hektar i bademi na 5,8 hektara. Članovi Klastera raspolažu s približno zasađenih 25 hektara oraha, 30 hektara lješnjaka i 0,5 hektara badema. Usprkos tome što su se proizvođači u posljednjih nekoliko godina suočili s velikim izazovima uvjetovanim pojavom bolesti i nepovoljnim klimatskim okolnostima, proizvodnja je posljednjih godina u stalnom rastu. Teškoće su se negativno odrazile na urod i prihode proizvođača pa su se tako prinosi oraha po hektaru u prošloj godini kretali od 500 do 1 000 kilograma očišćenog ploda, a kod lješnjaka od 800 do 1 100 kilograma, izvijestio je Podolar dodajući kako je tržište većinom izloženo uvozu tih proizvoda iz Turske, Italije, Rumunjske, Kine pa i prodajne cijene osciliraju. Prodaja domaćih lješnjaka, oraha i badema usmjerena je prema ugostiteljima, hotelijerima i trgovačkim lancima, a dobar dio proizvodnje, zbog kvalitete domaćih proizvoda, realizira se na kućnom pragu. Prodajna ili otkupna cijena oraha u protekloj godini se kretala od 60 do 90 kuna po kilogramu dok se lješnjak tržio po cijeni od 60 do 80 kuna po kilogramu.


Damir Sovar iz vukovarskog prigradskog naselja Sotin pod orasima ima 4,5 hektara, dio u punoj rodnosti, dio mladih nasada.

„U Klasteru sam 4 godine i jako sam zadovoljan jer nama voćarima treba ovakva organizacija oko plasmana, ali i za proizvodnju. Zajednički se lakše rješavaju svi problemi. Imam ukupno 17 hektara pod voćem i to je dovoljno zemlje za nas voćare, ali kada bi se ukazala prilika da kupim ili dobijem u najam, uzeo bih 10 hektara i zasadio orahe”, kazao je Sovar za Glas Slavonije, dodajući kako imaju drobilicu, ali sami, obiteljski ručno čiste orahe. Cijena je 65 kuna po kilogramu i ona je isplativa, ali problem je što se u trgovinama prodaju jeftiniji, ali i manje kvalitetni, orasi iz uvoza tko zna odakle. Kako bi se povećao broj uzgajivača oraha i drugih orašastih plodova, predlaže iniciranje kupnje i postavljanje linije za čišćenje orašastih plodova koju bi koristili članovi Klastera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno