19.6 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Otvoren Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U novoizgrađenom prostoru Regionalnog centra kompetentnosti za poljoprivredu (RCK) održana je završna konferencija projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza te je upriličeno i otvaranje samog Centra, čija je gradnja i realizirana kroz Fazu I. istoimenog projekta.

Predstavljeni su rezultati i ostvarene aktivnosti projekata kojima je nabavljena suvremena oprema te modernizirani obrazovni programi. „U posljednje dvije godine svjedoci smo globalnih i ekonomskih promjena uzrokovanih pandemijom koje su utjecali na svaki segment života pa tako i na građevinski sektor što je dovelo do značajnih poskupljenja cijena u gradnji i nestašici pojedinih materijala ili roba. Infrastrukturni projekti su sami po sebi prilično zahtjevan tip projekata, a dodatni izazov za ovaj naš projekt dogradnje i rekonstrukcije su dislocirani građevinski radovi u Vinkovcima i Iloku zbog čega se kroz projekt sve radilo dvostruko, od svih nabava i projektno tehničke dokumentacije do izvođača radova, stručnih nadzora i slično. Stoga si dajemo za pravo reći kako su po obujmu i kompleksnosti ovo zapravo dva infrastrukturna projekta u jednom. Posebno smo ponosni što smo među najuspješnijim infrastrukturnim projektima RCK-ova o čemu svjedoči i realizacija projekta u zadanom roku kao i maksimalna iskorištenost EU sredstava”, rekla je Martina Đuračić, voditeljica prve faze projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, I. faza.

U Vinkovcima je dograđena zgrada Regionalnog centra kompetentnosti s predmetnim praktikumima, prostorima za obradu proizvoda, komori te linijama za rasad, pikiranje i nadstrešnicama te su rekonstruirane prometne površine dok je u Iloku rekonstruirana Srednja škola kao i građevine pomoćne namjene u kušaonicu vina i biotehnološki laboratorij za kulturu tkiva sa staklenikom i dva plastenika.

Projekt je svojevrsna reforma strukovnog obrazovanja kroz koji su učinjeni značajni pomaci u modernizaciji strukovnog obrazovanja i prilagodbi sustava obrazovanja tržištu rada.

„Uložena su značajna sredstva u jačanje kompetencija odgojno obrazovnih zaposlenika, nabavu specijalizirane opreme, promociju strukovnog obrazovanja, uspostavu Centra, a sve to uz potporu Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije i osnivača Vukovarsko-srijemske županije tijekom razdoblja i pripreme i provedbe projekta”, poručila je voditeljica projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, II. faza. RCK otvorio je pozdravnim govorom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasivši kako će ovo biti respektabilan objekt na razini cijele Hrvatske. „Projektom smo htjeli povećati stručnost i spremnost odgojno obrazovnih zaposlenika i učenika koji iz ovih ustanova izlaze na tržište rada ili odlaze na visoke škole kako bi bili što spremniji za razvoj poljoprivrede i sve što uz poljoprivredu dolazi”, dodao je župan Dekanić. Oduševljenje za ovo veliko postignuće nije krila ni prva osoba Poljoprivredno šumarske škole, nositelja projekta, ravnateljica Ružica Zucić.

„Unatoč dugotrajnom procesu i teškom putu, osjećaj je jako ugodan. Kad ovo sve vidim izuzetno sam sretna i ponosna što smo na kraju uspjeli sve privesti kraju i što se danas nalazimo u prostorima novoizgrađenog i završenog Centra. Imamo se čime pohvaliti i biti sretni i ponosni, a glavna vodilja k cilju bila je omogućiti istoku Hrvatske nešto što nema, a po čemu će biti prepoznatljiv. Uz to naglasak je bio i na našim učenicima kako bi im omogućili bolje uvjete nastave i praktičnih vježbi”, poručila je ravnateljica Ružica Zucić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno