Ususret 73. obljetnici Gradskog muzeja Vinkovci danas je u prizemlju Muzeja otvorena izložba “Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu”, autora Danijela Petkovića.

Autor je na početku objasnio zašto je izložba nazvana “Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu”. Naime, kako kaže, izložba se isto tako mogla zvati i Vinkovački kraj u Domovinskom ratu, ili Bivša općina Vinkovci u Domovinskom ratu, ili, poetičnije, npr. Na crtama vinkovačke bojišnice i slično. Izbor naslova Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu zapravo je posljedica jedne povijesne tradicije koja postoji još od kraja 19. stoljeća, odnosno kada je u okviru tadašnje Srijemske županije formiran kotar Vinkovci.

Izložba Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu nastala je iz dvaju osnovnih motiva.

“Prvi od njih je potreba da se široj općoj i stručnoj javnosti predstave predmeti iz zbirki Povijesnog odjela Gradskog muzeja Vinkovci koji svjedoče o vremenu Domovinskog rata u Vinkovcima i okolici. Drugi motiv koji je bio pokretač za realizaciju ove izložbe je i činjenica da za izložbeno predstavljanje teme Domovinskog rata u Vinkovcima u našem Muzeju do sada nisu postojali adekvatni, prije svega prostorni uvjeti. Takvi uvjeti ne postoje niti danas jer se ova izložba realizira u trima izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja na svega oko 80 metara četvornih. Stoga odmah unaprijed isprike svima što se ovom izložbom, nažalost, neće moći obraditi svi aspekti Domovinskog rata u Vinkovcima i okolici. Primjerice, to je, osim spomenutih prostornih, dijelom i posljedica drugih objektivnih razloga, prije svega stanje sačuvanosti fotografskih drugih vizualnih izvora. To se, primjerice, odnosi na takve vizualne izvore iz onih mjesta nekadašnje općine Vinkovci koja su se na početku rata našla u neposrednom neprijateljskom okruženju ili su brzo bila okupirana pa takvi vizualni izvori nisu niti mogli nastati ili jednostavno nisu sačuvani”, istaknuo je autor postavljene izložbe Danijel Petković, viši kustos Gradskog Muzeja Vinkovci i voditelj Povijesnog odjela.

Srećom, u protekla dva desetljeća, a zahvaljujući samim naporima sudionika Domovinskog rata, u Vinkovcima je tiskano nekoliko monografskih izdanja u kojima se obraduje vrijeme Domovinskog rata te doprinos branitelja vinkovačkoga kraja.

U ovoj izložbi predstavljeni su izvori nastali u mjestima nekadašnje vinkovačke općine koja su se našla na prvim crtama bojišnice, ali nisu nikada bila okupirana, poput Vinkovaca, Nuštra, Privlake, Komletinaca, Jarmine i Ivankova, te donekle llače jer fotografski izvori iz ovih mjesta doista i dominiraju u izložbi. Uz fotografije izložene su i ratne uniforme, puške, granate, sanduci i drugi povijesni predmeti.

Što se tiče same realizacije izložbe, osim fotografskih dokumenata, odnosno više stotina fotografija predstavljenih kroz pojedine teme na ukupno trideset i dva panoa dimenzija 70 x 100 cm izložbu “Vinkovci i okolica u Domovinskom ratu” čini i preko 200 predmeta izloženih pod 144 kataloška broja.