8 C
Vinkovci
Petak, 1. ožujka 2024.

Počeo drugi krug lokalnih izbora

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Danas je u Hrvatskoj otvoreno gotovo 5500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, na gotovo 5500 biračkih mjesta, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića koje će, zajedno s ostalim izbornim materijalom, birački odbori preuzeti do konca subote.

U drugom krugu birači će ukupno izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

Biračka mjesta otvorena od 7 do 19 h

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu. Biračka mjesta bit će otvorena od 7 do 19 sati do kada traje dvodnevna izborna šutnja.

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, na izbornu će nedjelju vrijediti iste mjere zaštite od koronavirusa kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu.

Moći će glasovati birači koji imaju covid


I ove nedjelje na izborima moći će glasati birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

Izbore će motriti 8334 promatrača, većinu su ih (gotovo sedam tisuća) predložile političke stranke čiji se kandidati natječu na izborima, a samo 17 nevladine udruge.

Prve rezultate drugog izbornog kruga, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na svojoj mrežnoj stranici u nedjelju u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta. Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Izbori u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Pravo glasa na ovim izborima ima 145.074 birača u županiji, u Vukovaru 23.138, u Županji 10.516, u Iloku 5.212, a u Otoku 5.012. U 26 općina Vukovarsko-srijemske županije pravo glasa ima 73.075 birača. Najviše ih je 6.353 u općini Ivankovo, a najmanje 1.187 u općini Tompojevci. Vinkovci imaju registriranih 29.197 birača, birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a glasovanje se u našem gradu provodi na 33 biračka mjesta.

Na glasačkim listićima u drugom krugu imamo po dva kandidata, redoslijedom koliko su dobili glasova. Pobjednik je onaj koji osvoji više, a u odnosu na prvi krug nemamo više opciju biranja gradskih ili općinskih vijeća i kandidata za Županijsku skupštinu. Dakle, birači biraju opciju A ili opciju B odnosno, kada su izbori za župana u pitanju, Damira Dekanića ili Josipa Dabru.

Ivan Penava s dvostruko više osvojenih glasova u drugom krugu dočekuje HDZ-ovog Nikolu Mažara u Vukovaru, dok će se u najistočnijem hrvatskom gradu sučeliti dvije dame, odnosno dosadašnja gradonačelnica Marina Budimir i HDZ-ova kandidatkinja Renata Banožić. U Županji će dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik Davor Miličević snage odmjeriti s dojučerašnjim kolegom Damirom Juzbašićem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno