28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Počinje otkup: Za kilogram kvalitetnog žira, 4 eura

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Da bi hrast mogao rast’, najprije žir mora past’.

Dolaskom jesenskog vremena u šumama spačvanskog bazena, prirodnog staništa hrasta lužnjaka, počinje otkup žira, najvili su iz Hrvatskih šuma – Uprave šuma, podružnice Vinkovci.

„Žir je bio dobre kvalitete do prije dva mjeseca kada ga je dosta potamnilo i opalo, ali još uvijek se drži što će sada opasti pa će biti zdrav i dobar za skupljanje”, najavljuje voditelj Odjela proizvodnje Darko Posarić.

Foto: Hrvatske šume/Arhiva

Dodaje kako se njihove ovogodišnje potrebe kreću blizu stotinjak vagona što je oko 1000 tona. Cijena je 4 eura bruto po kilogramu kvalitetnog žira što je primamljivo za one koji traže posao.

„Cijena svake godine gotovo dvostruko raste, a ona je vrlo atraktivna jer posljednjih godina nije bilo uroda, nije puno otkupljeno, a sada su u cijeloj Hrvatskoj dosta velike potrebe žira za obnovu šumskih površina. Neto je to u prosjeku 2,80”, kaže.

Poziva zainteresirane da se prijave.

„Službeno otkup kreće od 2. listopada, međutim kako žir još nije opao, nema ga za skupljanje i prema našoj procjeni neće ga biti možda još dva tjedna. Pretpostavljam da će žir početi opadati ozbiljnije između 10. i 20. listopada kada će se i zahuktati prikupljanje. Kao i uvijek, potrebna je dozvola i zainteresirani se trebaju javiti u najbližu šumariju, a na raspolaganju ih je deset jer u Vukovaru i Iloku otkupa neće biti”, pojašnjava protokol voditelj Odjela proizvodnje UŠ Vinkovci.

Iako u ovom poslu ljudski rad još uvijek nitko ne može zamijeniti, od mehanizacije postoji nešto slično velikom usisivaču, uglavnom namijenjeno plantažnom uzgoju. Za šumu nezgrapno, no pri dobrom urodu, dalo bi se iskoristiti, pojašnjava struka. Najsigurnije je kada ga čovjek pokupi jer na licu mjesta selektira zdravi plod i kvalitetan žir, a onaj pušljivi lagan je na ruci, mekan i na oko drugačije boje. Posarić savjetuje svima koji nisu sigurni potopiti ga u vodu. Tada sve što ne valja ispliva na površinu. Novo pošumljavanje, s obzirom na olujno nevrijeme, još nije započelo jer nije realno. Da bi se šuma obnovila, proces podrazumijeva nekoliko godina pripreme, kaže.

„Sve što je vjetar uništio, u ovoj sezoni ne možemo obnoviti jer se sve površine prvo moraju sanirati. Ušli smo u njih, raspisali dijelom i natječaj pa su na radovima uz naše sjekače angažirani i privatni poduzetnici. S maksimalnim kapacitetom trenutno smo u prvoj fazi sanacije. Radimo sječu, izradu, izvoz. I ona traje i ima svoja pravila. Kada se sada izveze drvni materijal, treba prvo površinu poravnati, izvaljena žilišta, panjeve i zemlju vratiti, pripremiti i opet čekati urod. Kada dođe ta godina uroda, površina se još pripremi da se žir može unijeti. Dakle, sve što je sada vjetrom poharano, u ovoj sezoni uroda, čak i da se otkupi žira, ne stiže se”, zaključuje.

Foto: Hrvatske šume/Arhiva

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno