25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Polaganjem vijenaca započela tradicionalna kulturna manifestacija

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljeni su sad već davne 1995. godine i od tada su postali jedna od najboljih kontinentalnih književnih manifestacija. I u ovim vremenima pronašao se način za obilježavanje manifestacije koja će ove godine biti nešto skromnija nego prethodnih godina.

Danas su prigodno položeni vijenci na grobove Josipa i Ivana Kozarca te Miroslava Slavka Mađera, najdugovječnijeg predsjednika organizacijskog odbora ove tradicionalne manifestacije i time započeli 26. Dani Josipa i Ivana Kozarca. Prilikom polaganja vijenaca učenik prvog razreda Srednje strukovne škole, Roko Mečić, recitirao je djela svakog književnika.

Organizator tradicionalne manifestacije je Slavonska naklada „Privlačica” koja je 26. Dane Josipa i Ivana Kozarca organizirala zajedno s Ministarstvom kulture, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Vinkovci, Hrvatskim šumama i Društvom hrvatskih književnika. „Ove godine nećemo imati književnike koji se rado odazivaju i dolaze u Vinkovce, a ukupno je njih 100-tinjak tijekom ovih 25 godina došlo u naš grad”, rekao je organizator Martin Grugurovac i naveo da su zadržali kostur ove manifestacije, a to je polaganje vijenaca, dodjela nagrada i tradicionalno jutro poezije koje će ove godine biti organizirano u obliku video projekcije.


„Drago nam je da Dani opstaju i nadam se kako ćemo se riješiti ove bolesti i sljedeću godinu ovu manifestaciju organizirati na način kako je to bilo napravljeno prethodnih godina”, izjavio je Martin Grgurovac.

Dobitnici ovogodišnjih slavonskih nagrada jesu dr. sc. Antonija Bogner-Šaban za životno djelo, mlada Osječanka Ana Katarina Haler za knjigu godine (Nadohvat) i Paula Čačić za Povelju uspješnosti (zbirka pjesama Osobni pejsaž). Podsjetimo glavni uvjet za nagrade je da dobitnici budu rodom iz Slavonije ili da imaju slavonskog podrijetla.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno