Vinkovčanin Tin Branković naš je mali sugrađanin rođen 15. listopada 2020. godine. Novorođenčetu iz uredne trudnoće, rođenom tri tjedna ranije, pri porodu je dijagnosticirana artrogripoza (AMC), rijetka bolest koja se manifestira ukočenošću zglobova, skraćenim tetivama i slabom pokretljivošću mišića. Nije nasljedna, a uzroci su većinom neurogeni inicirajući distrofične promjene u fetalnom razdoblju. Tinu je bolest zahvatila obje nogice, ne može savijati koljena, ograničena mu je pokretljivost oba palca, prstiju, ručnih zglobova, kukova.

„Nakon prvotnog šoka i svih suza koje sam mogla isplakati, suprug Josip, kćerkica i ja uz podršku obitelji i prijatelja, krenuli smo u borbu za Tinove prve korake”, priča majka Vita koja nadljudskom snagom svladava svakodnevne prepreke u borbi kako bi njen sinčić jednom stao na svoje noge. Ova predivna bebica, pravi je mali borac za život. Zdravom čovjeku teško je razumjeti kako je ne moći saviti zglobove i živjeti s ukočenim udovima. Prvi put je operiran i stavljen u gips s nepunih dva mjeseca. Čeka ga još veliki broj operativnih zahvata, život okovan ortozama, višesatne svakodnevne fizikalne terapije, sve, samo ne sigurni prvi koraci kao kod zdravih vršnjaka. Liječenje je dugotrajno i kompleksno, a s terapijom treba početi u najranijoj dobi, odmah nakon rođenja, preporučuju liječnici.

            

„Pravimo plan za liječenje u Njemačkoj, u klinici Aschau u kojoj imaju oko 500 slučajeva uspješno liječene artrogripoze. Dobili smo termin 30. lipnja. Zahvaljujemo Gradu Vinkovci i gradonačelniku Ivanu Bosančiću za jednokratnu novčanu pomoć od 5000 kuna koja će nam pokriti prvi pregled i troškove puta”, kaže Vita čiji je cijeli dan posvećen Tinu.


Nažalost, hrvatsko zdravstveno osiguranje neće subvencionirati troškove inozemnog liječenja pa roditelji kreću u samostalnu borbu otvaranjem donacijskog računa kako bi svaka uplata i trošak bili vidljivi javno.

„Nama ne treba ni lipa, samo za njegovo liječenje koje će biti dugotrajno i skupo. Još ne znamo točan iznos dok ne obavimo prvi pregled. Privatno, jednom mjesečno odlazimo u zagrebačku polikliniku za fizikalnu medicinu čija je liječnica također preporučila odlazak u Njemačku. Otac Josip htio se vratiti s rada u inozemstvu, no sada ne može kako bi Tinu omogućili vrhunske liječnike. Želimo učiniti sve kako bi naše dijete dobilo priliku stati na svoje noge”, poruka je majke.

Godišnje, s obzirom na to da dijete raste, ortoze koštaju 10 000 eura, a morat će ih nositi do kraja puberteta, točnije do kraja rasta. Svaki pregled u Zagrebu stoji oko 1 000 kuna, potom redoviti odlasci na fizikalnu terapiju dva puta tjedno u Vinkovcima, a gdje su još troškovi puta, hrane, spavanja, testiranja, pojašnjava. Životnu borbu i lavovsku snagu svoga sina, iz dana u dan, hrabro dijele s javnošću na Facebook stranici Put malog Heroja Tina. u borbi zvanoj „pomicanje planine”, kako bi Tin Branković stao na noge i napravio prve korake.

Donacijski kunski račun otvoren je u PBZ-u.

Vlasnik računa:

Tin Branković

Privredna banka Zagreb d.d.

HR4123400093235109832

SWIFT/BIC: PBZGHR2X

Opis plaćanja: Donacija za Tina

I donacijski devizni račun otvoren je u PBZ-u.

Vlasnik računa:

Tin Branković

A. MIHANOVIĆA 3, 32100 VINKOVCI, HRVATSKA

Privredna banka Zagreb d.d.

HR2323400093235109865

Opis plaćanja: Donacija za Tina Brankovića

SWIFT: PBZGHR2X