21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Post kao lijek idealan u vrijeme korizme

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Post kao lijek, čišćenje je organizma od različitih toksina koje unosimo hranom, pićem, cigaretama, lijekovima, zrakom.

Da bismo povremeno trebali očistiti tijelo od štetnih užitaka, slaže se i liječnik internist Mladen Karlić, koji proučava nutricionističke postulate, a privatno je veliki zagovornik zdravog načina života.

„Cilj svake osobe trebao bi biti smanjenjem tjelesne težine smanjiti rizike od bolesti koji mogu nastati i time poboljšati zdravlje. Izazov modernog vremena je lako dostupna, brza i visokokalorična hrana, a s druge strane promijenili smo način života u sjedalački, uz računala i TV s manje kretanja i nemamo mogućnost potrošiti količinu hrane koju smo uzeli”, pojašnjava uzrok sve većeg broja bolesti.

Ključnu ulogu igraju bubrezi, jetra i crijeva lišavajući se štetnih tvari razgradnjom, resorpcijom i izlučivanjem.

„Dobro je zato jedan dan u tjednu napraviti dijetu, a prava je prilika sada za vrijeme korizme, barem petkom, smanjiti količinu, prvenstveno masnoća jer one stvaraju najviše nepotrebnih zaliha”, kaže liječnik.

Šećere treba svesti na minimum jer sadrže puno kalorija koje su uz masti veliko opterećenje organizmu. Predlaže domaće i dostupne namirnice tzv. čistače od kupusa, artičoke, matovilca, zelene salate, mrkve, jabuke, grejpa, cjelovitih žitarica, smeđe riže, poriluka i luka za regulaciju šećera u krvi.Ne preporučuje trendovska kokosova ulja i slično jer ne pripadaju podneblju kojem smo genetski predodređeni.

„Najbitnije kod svake prehrane je raznolikost, smanjiti količinu alkohola, gaziranih i slatkih sokova, a zabluda je da je Cedevita zdrava jer sadrži veliku količinu šećera”, upozorava.

„Ujutro mi je prvo čaša vode i doručak, primjerice dva jaja na oko i okrajak od kruha kojeg izbjegavam kao i grickalice. Kada sam jako željan, uzmem malo čokolade. Nikada ne idem spavati barem četiri sata nakon jela jer se tada hrana ne može razgraditi. I jako volim hodanje. Dnevno prohodam od 5 do 8 kilometara što je uz male utege dovoljno za povećanje potrošnje u mišićima”, Karlićev je recept za zdravlje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno