Na 15. sjednici Županijske skupštine, održanoj danas u Velikoj županijskoj vijećnici, na prvoj točki dnevnog reda našao se Prijedlog treće izmjene i dopune proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu. O Prijedlogu je izvijestila Sandra Adžaga, v.d. pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija, istaknuvši kako se proračun sastoji od prihoda u iznosu od 877 milijuna kuna, od rashoda u iznosu od 851 milijun kuna te od viška prihoda u iznosu od 26 milijuna kuna, a taj višak prihoda odnosi se na višak prihoda zdravstvenih ustanova s kojom će oni pokriti manjkove iz prijašnjih godina. “65% proračuna otpada na prihode i rashode proračunskih korisnika, 22% otpada na županijski proračun koji bi iznosio 148 milijuna kuna, a 20% otpada na decentralizirana sredstva. Trećim izmjenama i dopunama proračun se povećava za 3%, odnosno za nekih 26 milijuna kuna”, pojasnila je Adžaga i dodala kako se ove godine Županija neće zadužiti – ukida se pozicija zaduživanja od 1 milijun 260 tisuća kuna, a u odnosu na 2017. godinu vidi se povećanje prihoda poreza na dohodak za 205%.

Željko Galić, ravnatelj ŽUC-a, izvijestio je o Planu gradnje i održavanja lokalnih i županijskih cesta za 2019. “U idućoj godini kreće se s izgradnjom lokalne ceste od Prkovaca do Babine Grede u dužini od 11,2 kilometra, planira se izrada projekta izgradnje ceste od čvora Lipovac do Strošinaca u dužini od 23 kilometra, a odmah poslije Nove godine kreće i natječaj za izradu glavnog projekta za cestu Otok – Bošnjaci”, napomenuo je Galić. Plan je i završiti rekonstrukciju ceste Cerna-Babina Greda te ceste kroz naselje Šarengrad. “Radimo i projekte izvanrednog održavanja, rješavanja kritičnih potencijalno opasnih cesta na županijskim cestama, a aktivna je i suradnja s Općinama vezane za izgradnju autobusnih stajališta”, dodao je ravnatelj.

Na Skupštini je usvojen Prijedlog poticanja poduzetništva za četverogodišnje razdoblje 2019. – 2020., a više o svemu rekla je Zrinka Čobanković, pročelnica UO za gospodarstvo i regionalni razvoj: “Program je koncipiran kroz sedam glavnih aktivnosti i njih šest se odnosi direktno na poduzetnike i pružanje financijske pomoći. Proračunske mogućnosti su 900 tisuća kuna, s tim da je iz Upravnog odjela za gospodarstvo 500 tisuća kuna, a u Upravnom odjelu za sport, mlade i demografiju 400 tisuća kuna, tako da ćemo zajedničkim snagama pokrenuti razne aktivnosti da pomognemo poduzetnicima”. Ovu godinu ocijenila je dobrom. Nastavljen je program subvencioniranja kamata poduzetnicima na odobrene kredite, bio je program jamstvenog fonda za prerađivačku industriju, bile su i edukacije, a u odnosu na 2017. godinu rasle su investicije, rastao je broj poduzeća i broj zaposlenih.