28 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Pred Vinkovcima i partnerima projekti vrijedni 25 milijuna eura

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vinkovce i okolne općine te grad Otok očekuje period provedbe projekata vrijednih 25 milijuna eura koje će koristiti kako bi potaknuli dodatni razvoj vinkovačkog kraja.

Zahvaljujući ITU mehanizmu, Vinkovci su urbano središte i pokretač razvoja velikog područja koje obuhvaća teritorij od devet susjednih općina i grada Otoka odnosno prostor od čak 877 km2 na kojem živi gotovo 40% stanovništva naše županije. Nakon svih odrađenih priprema, sada slijede oni posljednji koraci prije samog početka korištenja sredstava te je na današnjem Koordinacijskom i Partnerskom vijeću Urbanog područja Vinkovci dano pozitivno mišljenje za nacrt Strategije razvoja urbanog područja Vinkovci u razdoblju od 2021. -2027. godine, a definirano je i pet posebnih ciljeva razvoja urbanog područja.

Pet posebnih ciljeva razvoja urbanog područja Vinkovci:

1. Očuvanje, obnova i unaprjeđenje kvalitete urbanog, ruralnog i prirodnog okoliša te javnih površina

2. Društvena revitalizacija kroz potporu kulturi, društvenom životu i sportu

3. Društvena kohezija, solidarnost i skrb za osjetljive skupine, djecu i mlade

4. Kreiranje poticajnog okruženja za poduzetništvo, održivu poljoprivredu i dinamično gospodarstvo

5. Unaprjeđenje prometnih i komunalnih sustava te javnih servisa i upravljanja.

Zahvaljujući dobrim rezultatima rada u tom području, Vinkovci su se uvijek nalazili pri vrhu među hrvatskim gradova kada je povlačenje EU sredstava u pitanju te je tako još u 2019. godini započela priča u smjeru ITU mehanizma. Danas, nakon više od dvije godine izrade strategije, čekanja odobrenja Operativnih programa na nacionalnoj razini, devet općina i dva grada na čelu s Vinkovcima došli su do posljednjih koraka prije samog početka korištenja sredstava kroz ITU mehanizam. Gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Partnerskog i Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Vinkovci Ivan Bosančić naglasio je kako će danas donesena strategija biti vodilja za sve projekte koji će se odvijati na ovom području te pohvalio suradnju između svih općina i gradova koja, kako kaže, može poslužiti kao primjer da projekti nemaju politički predznak nego je svima važno da se ostvare odnosno da sve općine i gradovi imaju koristi od istih.

„U svakoj od općina će se dogoditi barem jedan projekt za kojeg vjerujem da će doprinijeti tome da život u tim mjestima bude bolji i kvalitetniji. Iako su sve to jedinice lokalne samouprave koje formalno nemaju veze s Vinkovcima i dalje mi živimo u praktički jednome prostoru. Svi njihovi sugrađani sve svoje probleme rješavaju u Vinkovcima, ovdje im djeca idu u školu i pohađaju različite slobodne aktivnosti. Vinkovci kontinuirano utječu na život u svim tim općinama. Kroz partnersko vijeće koje obuhvaća sve segmente društva s naših prostora dobili smo ulazne informacije. Radi se o sektorima koje i sami možemo odgonetnuti, a to su depopulacija, demografska obnova i gospodarstvo koje je nositelj svega. U svakom od sektora ima potreba i uvijek će ih biti i ne treba zanemariti niti jedan, nego ITU mora utjecati na sve segmente društva“, poručio je Bosančić.

Kada je riječ o Vinkovcima, istaknuo je nekoliko projekata koji su u planu, posebno zonu Zalužje koja će imati utjecaj na ovaj prostor jer tvrtke koje djeluju na području grada Vinkovaca često posluju i na prostoru cijele bivše općine Vinkovci. Dodao je i kako je siguran da će sutra bilo koja značajnija tvrtka koja uđe u Zonu Zalužje zapošljavati djelatnike iz svih okolnih općina. Prilikom pripreme strategije općine i gradovi urbanog područja Vinkovci istaknuli su potrebu za provedbom više do 200 projekata ukupne vrijednosti oko 250 milijuna eura koji su prilikom duge analize prioritizirani i raspoređeni po definiranim ciljevima.

S obzirom na to da 25 milijuna eura ukupne vrijednosti projekata nije dovoljno za sve projekte, strategija je definirala strateške projekte područja koji će biti predloženi za financiranje kroz ITU mehanizam, a među kojima će zasigurno najveću važnost imati upravo izgradnja akceleratora u zoni Zalužje, rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u Vinkovcima koju će pratiti projekti izgradnje infrastrukture za plasman lokalnih proizvoda po općinama te urbanističko uređenje centara općina i rekonstrukcija Trga Vinkovačkih jeseni.

Osim toga, moglo se čuti na današnjim sjednicama Partnerskog i Koordinacijskog vijeća, u planu je i izgradnja biciklističkih staza između općina, čime će se stvoriti preduvjeti za povezivanje naselja uz korištenje ekološki prihvatljivog prijevoza te ulaganja u sportsku i kulturnu infrastrukturu, čime će se osnažiti turistička ponuda i mogućnosti razvoja turizma na ovom području.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno