25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Predstavljena knjiga istaknutog vinkovačkog povjesničara

Više od autora

- vl promo-

Večeras, u predvečerje ugodne jesenske večeri, predstavljena je knjiga uglednog vinkovačkog povjesničara i arheologa, mr.sc. Zlatka Virca pod nazivom Vinkovački kraj u velikom ratu.

Ova knjiga posebna je po tome što se odnosi na male obične ljude te je autor ove knjige tijekom tri godine istraživanja arhivskog materijala opisao zbivanja i društvene događaje samog vinkovačkog kraja. “Vinkovci su, s obzirom na povoljno željezničko čvorište, bili idealno mjesto za lociranje bolnica, smještaj i svu moguću opskrbu koja je bila potrebna. Čim je počeo rat počeli su problemi, najaktivniji i najproizvoljniji dio stanovništva se, ružno zvuči, pokupio i regrutirao u ratne potrebe. U isti trenutak na tržištu radne snage nastao je pravi kolaps, nije bilo dovoljno ljudi za obavljanje svakodnevnih poljoprivrednih radnji, jednostavno nije bilo dovoljno radne snage. Isto tako bez potrebne radne snage ostaju obrtnici i mala poduzeća dok se s druge strane uvodi ratna proizvodnja te su sve zalihe i tržišni materijali bili podložni potrebama rata”, ističe autor, mr.sc. Zlatko Virc. Istaknuti vinkovački povjesničar proveo je i prosjedio sate i sate prelistavajući svu građu koja se odnosi na ratne godine te je izvršio selekciju jer se puno podataka ne odnosi na samu povijest i sve to povezao s postojećim sadržajem.

“To je jedna knjiga u kojoj je riječ o onome što se događalo u gradu, u selima, do kakvih je strukturalnih promjena došlo i kako je to sve na kraju završilo. Najbitnije od svega je da je Slavonija tih ratnih godina teško živjela i unatoč tome prihvatila veliki broj djece i siročadi bez obzira na njihovu nacionalnost i vjersku opredijeljenost te se iz toga vidi kako je stanovništvo našeg kraja oduvijek bilo velikog srca”, dodao je ugledni povjesničar.


Predstavljanju knjige, u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, nazočio je vinkovački gradonačelnik, Ivan Bosančić, koji je o autoru ove knjige imao samo riječi hvale. “Naš profesor Virc, koji tolike godine živi s gradom, piše o gradu, govori o svemu što je u proteklom vremenu bilo u našem kraju te sudionik svih društvenih događanja u Vinkovcima, zavređuje našu pažnju i podršku svemu onome što i u ovim godinama stvara i radi, a što će ostati narednim generacijama. Hvala mu za sva sudjelovanja i u udrugama i u svemu onome što je činio do sada te se nadamo da će još dosta toga učiniti za naš grad”, istaknuo je Gradonačelnik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno