5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Projekt “Učionica za život” rezultirao potpuno obnovljenim i opremljenim stanom

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kako bi svojim štićenicima nakon izlaska olakšali proces osamostaljivanja, Dječji dom Sveta Ana Vinkovci prije godinu dana pokrenuo je projekt naziva “Učionica za život”. Namjera je bila urediti i opremiti zasebnu jedinicu za smještaj mladih, a uz svesrdnu pomoć velikog broja ljudi, udruga i poduzeća – zacrtani cilj je ostvaren!

Ukupna vrijednost projekta bila je 300 tisuća kuna. Procijenjena vrijednost građevinskih radova s materijalom prije početka radova iznosila je ukupno 251.806,25 kuna, što je daleko premašivalo mogućnosti financiranja Dječjeg doma Sv. Ana. No, zahvaljujući donacijama građana, različitih udruga i poduzeća, Dom je uspio urediti i renovirati stan neto površine 43,6 m2 kojega ima u svom vlasništvu.

Uz dva stana koje ima zahvaljujući razumijevanju Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, Sveta Ana sada ima i treći stan za smještaj mladih koje je potrebno dodatno osnažiti i osposobiti za uspješan samostalan život nakon odlaska iz sustava socijalne skrbi.

“Na naš poziv za sudjelovanje u projektu obnove stana za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi odazvalo se više od 60 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, ali i iz drugih krajeva Republike Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujemo svima koji su prepoznali važnost našeg projekta za mlade i donirali novac, robu ili usluge potrebne za realizaciju projekta”, poručila je ravnateljica Doma Zrinka Mikić. U projektu su, kaže, osim fizičkih osoba sudjelovale udruge, poduzeća, manje i veće tvrtke.Opremanje stana bio je drugi dio projekta Učionica za život. Procijenjena vrijednost potrebne opreme prošle godine bila je 40.000,00 kuna, a kako bi pribavili potrebna sredstva, prijavili su se na natječaj u okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Zajedno s partnerom Domom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i /ili psihičkom razvoju „Marija-Naša nada“ iz Širokog Brijega uspjeli su u tom naumu te im je za opremanje stana odobren iznos 60.975,00 kuna.

“Hvala svima koji su bili dio ove naše jednogodišnje priče na kraju koje Dječji dom Sv. Ana Vinkovci ima još jedan stan u kojem dvije mlade osobe bez roditeljske skrbi mogu pronaći prikladan dom i sve potrebne uvjete da uz povremenu stručnu podršku stječu i uvježbavaju sve vještine potrebne za budući samostalan život. Posebno hvala Krešimiru Marušiću koji je inicijator i veliki donator projekta Učionica za život”, zaključila je Mikić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno