28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Proslava nebeskih zaštitnika Ćirila i Metoda i Dan Mjesnog odbora “Stjepan Radić”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ivo Bajić, Drago Bartulović, Vladimir Čordašić, Radovan Ivkov, Zlatko Kordić, Željko Kuprešaković, Dalibor Lagator, Martin Martić, Božo Tadić i Zoran Zelić branitelji su Radićevog bloka koji su živote položili za slobodu svoje domovine. Njihova imena zauvijek ostaju uklesana u spomen ploču ispred mjesne crkve, na mjestu gdje je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, njima u spomen, započelo obilježavanje crkvenog goda, svetkovine sv. Ćirila i Metoda i Dan Mjesnog odbora „Stjepan Radić”.

Braća sveti Ćiril i sveti Metod kršćanski su apostoli Slavena. Ćiril je sastavio prvo slavensko pismo (glagoljicu) te su na jezik makedonskih Slavena iz okolice Soluna preveli najnužnije crkvene knjige. Time su udarili temelje slavenskoj pismenosti, a smatraju i suzaštitnicima Europe jer su kršćanstvo doveli na europsko tlo.

Kako piše staroslavenski institut, hrvatski ideali, među ostalima, su i ćirilometodske vrijednosti te poštena proslava onoga što proslavu zaslužuje, pa ne čudi da je inicijativom biskupa Josipa Jurja Strossmayera spomendan sv. Ćirila i Metoda u Hrvatskoj iz zime premješten u ljeto. Strossmayer je, uz ostalo, računao na to da su duži i topliji dani primjereniji za kirbaje i fešte kakve ta dvojica velikana zaslužuju, poglavito kod Hrvata kao naroda koji je najdulje ostao vjeran glagoljici.

Uz crkveni god, 5. srpnja već tradicionalno se obilježava u Dan MO „Stjepan Radić”. Prilika je to da se sumira sve napravljeno u ovom dijelu grada, ali i sve ono što se tek planira. Kako kaže predsjednik MO-a, Goran Guskić, naglasak je trenutno na dva važna projekta – proširenje dječjeg vrtića Naša radost te izgradnja škole Ulici Majke Tereze.

„Otkako su Jošine izgrađene došlo je dosta mladih obitelji s djecom i pojavila se potreba za novom školom. U Jošinama je samo oko 40 djece, a još ih je oko 300 u ovom dijelu grada. Nova škola će im biti puno bliže i neće morati prelaziti ulicu Ruđera Boškovića, koja, iako uređena, predstavlja potencijalnu opasnost za naše mališane”, rekao nam je Guskić.

Dodaje kako je komunalna infrastruktura uređena, a u planu je obnova svih ulica u Radićevom bloku.

„Stalno se nešto radi, održavaju ulice, napravljeni su priključci za vodovod u Bosutskoj i Industrijskoj ulici. Grad ulaže koliko može, ne možemo prigovoriti, a i mi guramo koliko god možemo, cilj je napraviti još više”, podvukao je predsjednik.

A na proslavu blagdana nebeskih zaštitnika župe Sv. Ćirila i Metoda i Dana Mjesnog odbora u svoju župu se vratio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je najprije zahvalio onima koji su branili i obranili naš grad u teškim i zahtjevnim ratnim vremenima te se pomolio za one koji slobodu nisu dočekali.

„Lijepo je doći u svoj mjesni odbor, u crkvu gdje ste išli na vjeronauk i gdje ste se krizmali. U ovom dijelu grada nedavno smo završili projekte koji predstavljaju značajan iskorak po pitanju sigurnosti svih sudionika u prometu, a sada smo fokusirani na izgradnju nove zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića koja će se nalaziti upravo u Radićevom bloku. To čekamo već desetljećima”, istaknuo je gradonačelnik podsjetivši kako je ovaj mjesni odbor jedan od kompletno uređenih i opremljenih još od rata.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno