26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Prvi put obilježen Nacionalni dan udomiteljstva: Otvorite svoja srca i domove

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Svako dijete zaslužuje dom, zajednička je poruka Nacionalnog dana udomiteljstva koji se, prema odluci Vlade iz ožujka, prvi put u Hrvatskoj obilježava 31. svibnja. Zbog čega je ovaj poziv toliko nesebičan i pun ljubavi, pokazali su danas i naši udomitelji u središtu Vinkovaca.

S namjerom da pruže dom, skrb i ljubav djeci koja su iz nekog razloga privremeno ili trajno odvojeni od svojih bioloških roditelja ili skrbnika, udomitelji imaju ogromnu ulogu u našemu društvu. Ulogu koja iz dana u dan samo raste, baš kao što raste i potreba za udomljavanjem djece iz prepunih domova i centara.

„Nadam se da će ljudi čuti ovaj poziv i vapaj, da će otvoriti svoja srca, svoje domove kako bi broj udomitelja bio još veći, da vide koliko je to sve zapravo jako lijepo. Potreba je ogromna i pozivam sve koji mogu neka postanu udomitelji”, poručuje Gordana Štrbo, udomiteljica, organizatorica i predsjednica udruge Cibale, udruge udomitelja za djecu i mlade.

Zahvalila je i darivala svojih osam članova udruge koji u svojoj skrbi imaju više od 15 djece. Ana Zamećnik istaknuta je kao udomiteljica s najdužim ‘stažom’ jer ovaj poziv živi već 20 godina, a našli su se tu i oni koji su hrabro ovim putem krenuli prije tek nekoliko mjeseci.

Kako bi im zahvalio na radu i požrtvovnosti, udomitelje je prigodno darivao i Mario Adamović, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije.

„Došli smo pružiti podršku, javnost upoznati sa svim društveno socijalnim aspektima udomiteljstva i promovirati ga kao jedan plemenit poziv. Imamo veliku obavezu biti ne samo deklarativna nego i stvarna potpora udomiteljima, kroz svoje javne politike imati sluha za sve njihove probleme i potrebe te tako uljepšati svakodnevicu udomiteljima, ali ponajprije i samoj djeci”, poručio je pročelnik.

Napominje kako je Županija ove godine prvi put osigurala novčana sredstva koja će biti usmjerena na promoviranje i razvoj udomiteljstva. Za potrebe sustava socijalne skrbe ove je godine izdvojeno 30 tisuća eura, udomiteljima i udrugama će biti raspoređeno oko 8 tisuća eura.

„Istaknuo bih sufinanciranje udruga, sudjelujemo u projektima financiranima iz EU fondova, sufinanciramo ljetovanja djeci smještenima u udomiteljskim obiteljima, prigodno ih darivamo za blagdane… nastojimo biti potpora kroz sve oblike njihovog javnog djelovanja”, kaže Adamović.

A velika pomoć ovoj kategoriji društva stiže i iz Grada Vinkovaca. Kako je rekla Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti, udomiteljstvo redovito ‘provlače’ kroz odluke o socijalnoj skrbi te u sklopu toga primjenjuju brojne socijalne mjere.

„Za udomljenu djecu imamo besplatne gradske i privatne vrtiće, prigodno ih darivamo u vrijeme blagdana da vide da nisu zaboravljeni, da smo tu za njih, da na neki način potaknemo udomiteljstvo i smještaj ove djece u naše vrtiće, jer njima je mjesto među vršnjacima”, poručila je Vinković.

Istaknut ćemo i kako su važnu ulogu i veliku pomoć danas u centru grada odigrali i udruga Mladi protiv gladi, Crveni križ, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Vinkovci, Dječji dom Sveta Ana Vinkovci, Društvo Naša Djeca Vinkovci i Udruga za promicanje društvenih igara Ludo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno