Od neobičnih skulptura i rukom oslikanih predmeta do unikatnih magneta i razigranih šokica i šokaca – svako djelo priča svoju priču, a njihove autorice, članice udruge Nova Art, svakodnevno se trude svoju ljubav prema keramici pretočiti u ovakva djela. Kroz rad udruge uče i zabavljaju se, a svojim aktivnim radom i izložbama rado pokazuju krajnji rezultat.

Udruga Nova Art bavi se izradom unikatnih predmeta u keramici i na kreativan način pokazuje da i umirovljenici svoj novi dio života mogu provoditi aktivno, budući da je nekoliko članica trenutno u mirovini. Njih šest svakodnevno djeluje na raznim poljima, a rezultat su jedinstveni kreativni predmeti od keramike.

„Ljubav prema keramici usadila nam je naša prva učiteljica Natalija na tečaju u organizaciji Udruge Škrinjica. Druženje se nastavilo i poslije te je ideja za osnivanjem udruge brzo bila pretočena u stvarnost“, pojasnila je Slavica Škrobo-Siladi, koordinatorica Udruge i voditeljica radionica za djecu. Udruga je registrirana 2009. godine, a osim Slavice, njezine članice su i predsjednica Ljerka Tomić, Katica Ele, Gordana Novak, Senka Klišanić i Ivana Mandek. Kako su rekle, svatko od njih se našao u nečemu i to je ono što udrugu čini cjelovitom.

„Kad svatko odradi nešto od predmeta točno znamo čiji je. To je meni fantastično jer dobijem široku paletu mogućnosti rada i ideja za razne aktivnosti. Izrađujemo uporabne predmete u keramici potaknuti svakodnevnim životnim potrebama i unikatne suvenire i svakom predmetu udahnemo onu posebnost koju nam posjetitelji na manifestacijama znaju reći “radovi su vam baš posebni, privlače“, rekla je Škrobo-Siladi dodavši kako su im pozitivne povratne informacije uvijek motivacija za rad.

Rad udruge baziran je na izradi predmeta i radionicama s djecom, a vrijeme izrade ovisi o veličini predmeta i zahtjevnosti izrade. Kako je pojasnila Slavica, na vrijeme ponajviše utječe i sušenje. Primjerice, ako rade zdjelu s inicijalima ili porukom potrebno je 2 tjedna sušenja nakon oblikovanja, zatim retuširanja do prvog pečenja. Nakon prvog pečenja slijedi bojanje, glaziranje te drugo pečenje. Svaki se proizvod peče najmanje 2 puta, ovisno o izvedbi i materijalu, a peče se na preko 1000°C.

Svoje radove izlagali su u prostorima Turističke zajednice, u kazalištu prilikom raznih manifestacija gdje su održavali i radionice, kao i na Rimskim danima te na Vinkovačkim jesenima gdje imaju svoj štand, ali i na brojnim sajmovima u županiji i izvan nje. U planu im je organizacija tečaja i izdavanje novog biltena o osnovama rada u keramici koji bi privukli brojne simpatizere i potaknuli kreativnost kod mnogih.

„Bilo kakav rad rukom bolji je za djecu i odrasle. Smiruje, opušta, rješava stres i pomaže u savladavaju svakodnevnih problema“, poručuju iz udruge.