Kontaktirajte nas

Aktualno

Radovi Vinkovčanke sve traženiji i na međunarodnoj sceni

Objavljeno

-

Nova nastavnica Likovne umjetnosti u Glazbenoj školi Josipa Runjanina svoj umjetnički put započela je završetkom akademije u Osijeku i početkom, kako je navela, snalaženja, traženja i „opstanka” u struci. Garsonijeru u Osijeku, gdje stanuje, pretvorila je u mali atelje, a zidovi su joj puni papirića na kojem se nalaze ideje i misli o sljedećim umjetničkim potezima i koracima. Mirela Blažević smatra kako je danas ili malo izvrsnih slikara ili ih ona još uvijek ne pronalazi, a zahvaljujući Internetu u svakom trenutku uspijeva doći do djela starih značajnih majstora, kipara, slikara i crtača umjetničkih zanata. Život slikara nije nimalo lagan, a često se događa da slikari nakon završetka akademije jednostavno nestanu sa scene.

„Mnogi slikari nakon akademije odustanu od rada zbog toga što shvatimo da se samo s tom vještinom možemo slikati, doslovno i figurativno. Tu treba ostati kreativan, ne odustati, uskladiti slikarstvo s poslom i učenjem novih vještina jer živimo u 21. stoljeću”, poručuje Mirela koja posjeduje i fotoaparat pa se bavi i fotografiranjem proizvoda, događaja i slično, a s kolegicom s akademije, Doris Despot, radi na snimanju.

„Uglavnom su to otvorenja izložbi, radionice, kratki promotivni video radovi. Uz Doris naučila sam o snimanju i montaži iako sam se na akademiji odupirala svemu što nije slikarstvo”, nastavlja Vinkovčanka koja se još bavi i pripremama iz crtanja za upis na akademiju ili arhitekturu u sklopu osječke tvrtke Level Up. Svoja djela u posljednje vrijeme stvara dvjema glavnim tehnikama, akvarelom i uljem na platnu, a u početku motive za slikanje bilo joj je jako teško pronaći. „U početku su to bili autoportreti prema promatranju i obiteljske fotografije. Uz bavljenje snimanjem, fotografijom i gledanjem filmova, brzo sam prolazila proces od ideje, njezine materijalizacije u fotkama, do „gotovih proizvoda” koje mogu ponuditi kao vlastiti rad. To se uspjelo odraziti i na slikarstvo tako da brže izrađujem svoje originalne radove”, dodaje Blažević.

Mirela se trenutno bavi slikama koje su vezane uz ljudsko tijelo i popularnu kulturu, a osim što joj važno da joj slike budu tehnički dobro odrađene, važno joj je i da odražavaju njen pogled na svijet oblikovan okolnim sadržajem. „Slike koje radim tehnikom ulja na platnu tematiziraju tijela ljudi iz moje okoline i tu sam htjela staviti u odnos stvarno i nestvarno te probati izbrisati granicu između realnosti i slike. Jednim dijelom zbog toga što na slici želim napraviti promjenu koju želim vidjeti u svojoj okolini i to može biti jedna od interpretacija”, objašnjava 27-godišnja Vinkovčanka s osječkom adresom koja ovaj tjedan sudjeluje na međunarodnoj izložbi „Women about women”.

Izložba okuplja autorice iz pet zemalja koje u svojem radu tematiziraju ženu, a poziv je došao od kustosice i povjesničarke umjetnosti Sonje Švec Španjol. Izložba se održava u Samoboru u Galeriji Prica, a u istoj galeriji početkom travnja otvara se 5. međunarodno trijenale autoportreta u kojem će Mirela Blažević također sudjelovati s jednim akvarelom. „Tema izložbe je „Ja – između zbilje i imaginacije” i stvarno mi je čast što je moj rad odabran jer se toliko trudite i radite nešto i onda izložba dođe kao kruna u smislu da će rad vidjeti oni koji ga trebaju vidjeti, a ne da stoji u mapi kod kuće i čeka bolje vrijeme”, naglašava autorica koja ima, osim ove izložbe, još međunarodnih iskustava i suradnji. Predstavila je svoje radove na INTERBIFEP-u u Tuzli, izložbi minijatura u Celju, jednom projektu Jheronimus Bosch Art Centru u Nizozemskoj, kao i Mail Art izložbi u Portugalu. A njezin rad „Sumnjiva literatura” našao je mjesto i na nedavno otvorenoj izložbi u Vinkovcima pod nazivom „One su tu”, Mirela ističe kako joj je drago što je stručni žiri izabrao njen rad zbog toga što je iz Vinkovaca te želi svojim sugrađanima pokazati čime se bavi.

„Za mene je izložba jako bitan događaj u Vinkovcima. Podržavam organizatore i prema ovome što sam dosad vidjela, svake godine izložba je sve bolja i zanimljivija”, zaključila je razgovor Mirela Blažević čija su očekivanja usmjerena k još većem i predanijem slikanju i životu koji on nosi, a „drži fige” da se likovnom predmetu u školama vrati oduzeta satnica jer „na burzi” ima pregršt magistara edukacije likovne kulture koji čekaju na svoju priliku kako bi se bavili svojim životnim pozivom.

Aktualno

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

Objavljeno

-

Napisao/la

    139 pregleda

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje, 26.rujna, publika je mogla uživati u brojnim programima, kako večernjim, tako i dnevnim, pratećim programima.

Programi su se odvijali na više lokacija, a festival je službeno otvoren promocijom monografije o Ireni Kolesar pod nazivom “Osmeh porculanske figurine” autora Vladimira Balašćaka.

Na ovom festivalu, nagradu za najboljeg glumca, u predstavi „Gospođica Julija”, odnio je glumac Vladimir Tintor. „Gospođica Julija” zajednička je predstava Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koja je premijerno prikazana 2020. godine. Također, ova predstava prikazana je za vrijeme trajanja 28.festivala glumca u Gradskom kazalištu u Vinkovcima.

Svečana dodjela i uručenje nagrada dobitnicima „24. Art Trema Fest Ruma 2021.” bit će upriličena pred početak prve reprize predstave „Odlepio sam skroz” u subotu, 2.listopada.

Nastavi čitati

Aktualno

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Objavljeno

-

Napisao/la

    159 pregleda

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi čiji su članovi u rujnu prije dvije godine sudjelovali na dječjoj Smotri folklora u Vinkovcima.

Četrdesetak mališana krenulo je na dug put prema Čilipima u četvrtak u kasnim večernjim satima, a pred njima je bio kvalitetan vikend ispunjen druženjem i pravom folklornom zabavom. Domaćini su svojim gostima organizirali posjet gradu i zidinama, Kući Bukovac, Mauzoleju obitelji Račić i Zavičajnom muzeju Konavala.

Tijekom zajedničke večere mladost i njihovu pratnju zabavljao je mladi čilipski bend “Teška vremena”, a u nedjelju se nakon zajedničkog folklornog programa Čilipima orila slavonska pjesma uz pratnju klape Čilipi.

Na kraju posjete predsjednik KUD-a Čilipi poklonio je umjetničkom voditelju FA Lisinski, Danijelu Šoti, sliku s konavoskim vezom i fotomonografiju Konavala.

Nema sumnje kako će Vinkovčanima ovaj vikend ostati u trajnom sjećanju.

Nastavi čitati

Aktualno

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

Objavljeno

-

Napisao/la

    287 pregleda

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod nazivom „Volim Vinkovce”.

Kako se moglo čuti na javni poziv Turističke zajednice grada Vinkovaca pristiglo je 19 prijava u sedam kategorija. Ocjenjivačko povjerenstvo činile su: Mia Sidorov mag. archeol. et antroph., kustos pripravnik u Gradskom muzeju Vinkovci, Katarina Jelić mag. oec., stručna suradnica u Turističkoj zajednici grada Vinkovaca i predsjednica Jasna Zeko Stolar dip. ing. arh., savjetnik za uređenje grada Vinkovaca.

Zahvaljujem svima koji su se prijavili na naš poziv, zahvaljujem im na trudu koji su uložili kako bi pokazali koliko vole Vinkovce i našu tradicijsku baštinu te tako na poseban način uljepšali Vinkovačke jeseni. Čestitam najuspješnijima, a mogu samo reći da naše članice Povjerenstva doista nisu imale lak posao”, istaknuo je Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističkog ureda TZ grada Vinkovaca.

Ovom akcijom koju provodi Turistička zajednica grada Vinkovaca potičemo ljude da ukrase svoje poslovne prostore, ugostiteljske objekte, izloge, dvorišta i okućnice, a biramo i djelatnika u turizmu. Tako dajemo poruku kako se vole Vinkovci i kako se promovira naš grad u suradnji s Turističkom zajednicom”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

U kategoriji uređenost stambenih prostora odnosno okućnica, balkona i pročelja stambenih kuća i zgrada na prvom mjestu zajedno su se našli Katarina Fuček, Petrinjska 3, Vinkovci za uređenje okućnice i kuće i Josip Ilijević, Dalmatinska 78, Vinkovci za uređenje okućnice i za čardak. U kategoriji uređenosti izloga najljepši je bio izlog Lisce, Gundulićeva 2, Vinkovci. Za uređenost odgojno obrazovne institucije nagrađen je vrtić Lenije Dječjeg vrtića Vinkovci, a na prvom mjestu kada je riječ o uređenosti ostalih poslovnih prostora pravnih i fizičkih osoba našla su se čak tri dobitnika: Zagrebačka banka, Kralja Zvonimira 6, Vinkovci, Frizerski obrt Vana, Bana Jelačića 54, Vinkovci te Hrvatsko šumarsko društvo, Glagoljaška ulica 14, Vinkovci. Najljepše uređeni ugostiteljski objekt atraktivni je Horse box u prostoru Konjičkog kluba “Eohippus” Vinkovci. Za djelatnika godine u turizmu proglašen je turistički vodič Ivica Šandrk

Moji su iz Bosne, dida je Zagorac, tako da slavonske krvi nemam baš nimalo, ali samo rođenje i život u Vinkovcima mislim da u svakom, i tko nije podrijetlom Slavonac niti Šokac, budi tu ljubav prema tradiciji i zvuku tamburice koji je nezaobilazan. Prijavila me sestra koja je rekla da ako već svake godine uređujem sve u tom slavonskom duhu, zašto se ne bih prijavila, a jako se veselim zbog ove nagrade. Sretna sam i ponosna i zahvalna svima koji su mi pomogli kao i Gradu Vinkovcima i Turističkoj zajednici”, istaknula je Katarina Fuček.

Uz razne predmete koje posjeduje, uporabne i ukrasne, koji oslikavaju tradicijski život Slavonije, Josip Ilijević posebno je ponosan na svoj đeram i ambar. „Htio sam pokazati da se može od recikliranog materijala ponovo graditi na tradicijski način. Zato sam od materijala s bratove kuće koju sam srušio odlučio napraviti đeram i ambar kako bih vidio mogu li ja kao mladi majstor napraviti nešto što su ljudi prije 100 i više godina radili i to onako kako su oni radili sa starim alatima. To mi je uspjelo i na kraju je ispalo bolje nego što sam mislio”, istaknuo je Josip Ilijević.

Mi našu tradiciju nastojimo njegovati tijekom cijele godine, a kada su Vinkovačke jeseni onda je to posebno intenzivno. Hvala povjerenstvu na nagradi koja ponajprije ide našoj djeci, mi imamo određene ideje, ali bez njihovoga truda i rada ne bi to bilo to. Tema „Ide dika kapu najerio” bila nam je zanimljiva pogotovo što nam u našem vrtiću u skupinama većinu čine dječaci, a njima je to bilo jako zanimljivo”, istaknula je Matea Mišić, odgojiteljica u Područnom objektu Lenije Dječjeg vrtića Vinkovci.

Ugodno sam iznenađen i sretan sam zbog ove nagrade. Već 20 godina sam turistički vodič u Vinkovcima, a prije tri godine otvorio sam i apartman pa sam tako još više u turizmu. Radim, inače, u srednjoj školi kao profesor, ali turizam je moja velika ljubav. Puno sam svoga slobodnog vremena posvetio turizmu, iz ljubavi, iz hobija, da bi sve to poprimilo i neke ozbiljnije obrise u smislu dodatnoga posla”, istaknuo je Ivica Šandrk

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 sata

Ema Midžić najbolja nakon 20 kola Županijske teniske ljetne lige

Privela se kraju Županijska teniska ljetna liga koja je nakon 20 kola dobila svog novog pobjednika. Prošlogodišnjeg pobjednika Tonija Kelića...

Aktualnoprije 3 sata

Nagradu za najboljeg glumca u predstavi „Gospođica Julija” odnio Vladimir Tintor

U skladu sa epidemiološkim mjerama, u srijedu 22.rujna,  otvoren je „24. Art Trema Fest 2021.” u Rumi, a do nedjelje,...

Aktualnoprije 4 sata

Najmlađi članovi Lisinskog u posjetu Čilipima

Najmlađi članovi Folklornog ansambla Lisinski ovoga su vikenda boravili na jugu Hrvatske, u Čilipima. Uzvratni je to posjet KUD-u Čilipi...

Aktualnoprije 5 sati

Dodijeljena priznanja sudionicima akcije „Volim Vinkovce”

U Velikoj gradskoj vijećnici danas je upriličena svečanost dodjele priznanja sudionicima ovogodišnje akcije prigodnog uređenja grada uz Vinkovačke jeseni pod...

Vijestiprije 6 sati

Obilježen Dan policije: Posebne zahvale Stjepanu Draganiću i Veljku Gluhakoviću

Tradicionalnim polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen obilježja poginulim i nestalim policijskim službenicima, neposredno ispred zgrade policijske uprave, PU...

Aktualnoprije 8 sati

Pronađi posao u drvnom sektoru! Nedostaje 80 radnika

Drvna industrija u županiji vapi za radnom snagom. Stanje je alarmantno, potvrdio je Mijo Ćošković, vlasnik tvrtke Šiška i dopredsjednik...

Aktualnoprije 9 sati

Klub “Strijelac” iz Vinkovaca državni prvak drugu godinu zaredom

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo “Strijelac” Vinkovci u Ceriću je održano Državno prvenstvo u praktičnom streljaštvu. Na prvenstvu je...

Aktualnoprije 9 sati

Besplatan željeznički prijevoz za djecu i učenike osnovnih i srednjih škola

Iz hrvatske Vlade stiže dobra vijest za učenike putnike, a vezana je za željeznički prijevoz. Vlada je, naime, na sjednici održanoj...

Najčitanije