Nova nastavnica Likovne umjetnosti u Glazbenoj školi Josipa Runjanina svoj umjetnički put započela je završetkom akademije u Osijeku i početkom, kako je navela, snalaženja, traženja i „opstanka” u struci. Garsonijeru u Osijeku, gdje stanuje, pretvorila je u mali atelje, a zidovi su joj puni papirića na kojem se nalaze ideje i misli o sljedećim umjetničkim potezima i koracima. Mirela Blažević smatra kako je danas ili malo izvrsnih slikara ili ih ona još uvijek ne pronalazi, a zahvaljujući Internetu u svakom trenutku uspijeva doći do djela starih značajnih majstora, kipara, slikara i crtača umjetničkih zanata. Život slikara nije nimalo lagan, a često se događa da slikari nakon završetka akademije jednostavno nestanu sa scene.

„Mnogi slikari nakon akademije odustanu od rada zbog toga što shvatimo da se samo s tom vještinom možemo slikati, doslovno i figurativno. Tu treba ostati kreativan, ne odustati, uskladiti slikarstvo s poslom i učenjem novih vještina jer živimo u 21. stoljeću”, poručuje Mirela koja posjeduje i fotoaparat pa se bavi i fotografiranjem proizvoda, događaja i slično, a s kolegicom s akademije, Doris Despot, radi na snimanju.

„Uglavnom su to otvorenja izložbi, radionice, kratki promotivni video radovi. Uz Doris naučila sam o snimanju i montaži iako sam se na akademiji odupirala svemu što nije slikarstvo”, nastavlja Vinkovčanka koja se još bavi i pripremama iz crtanja za upis na akademiju ili arhitekturu u sklopu osječke tvrtke Level Up. Svoja djela u posljednje vrijeme stvara dvjema glavnim tehnikama, akvarelom i uljem na platnu, a u početku motive za slikanje bilo joj je jako teško pronaći. „U početku su to bili autoportreti prema promatranju i obiteljske fotografije. Uz bavljenje snimanjem, fotografijom i gledanjem filmova, brzo sam prolazila proces od ideje, njezine materijalizacije u fotkama, do „gotovih proizvoda” koje mogu ponuditi kao vlastiti rad. To se uspjelo odraziti i na slikarstvo tako da brže izrađujem svoje originalne radove”, dodaje Blažević.

Mirela se trenutno bavi slikama koje su vezane uz ljudsko tijelo i popularnu kulturu, a osim što joj važno da joj slike budu tehnički dobro odrađene, važno joj je i da odražavaju njen pogled na svijet oblikovan okolnim sadržajem. „Slike koje radim tehnikom ulja na platnu tematiziraju tijela ljudi iz moje okoline i tu sam htjela staviti u odnos stvarno i nestvarno te probati izbrisati granicu između realnosti i slike. Jednim dijelom zbog toga što na slici želim napraviti promjenu koju želim vidjeti u svojoj okolini i to može biti jedna od interpretacija”, objašnjava 27-godišnja Vinkovčanka s osječkom adresom koja ovaj tjedan sudjeluje na međunarodnoj izložbi „Women about women”.

Izložba okuplja autorice iz pet zemalja koje u svojem radu tematiziraju ženu, a poziv je došao od kustosice i povjesničarke umjetnosti Sonje Švec Španjol. Izložba se održava u Samoboru u Galeriji Prica, a u istoj galeriji početkom travnja otvara se 5. međunarodno trijenale autoportreta u kojem će Mirela Blažević također sudjelovati s jednim akvarelom. „Tema izložbe je „Ja – između zbilje i imaginacije” i stvarno mi je čast što je moj rad odabran jer se toliko trudite i radite nešto i onda izložba dođe kao kruna u smislu da će rad vidjeti oni koji ga trebaju vidjeti, a ne da stoji u mapi kod kuće i čeka bolje vrijeme”, naglašava autorica koja ima, osim ove izložbe, još međunarodnih iskustava i suradnji. Predstavila je svoje radove na INTERBIFEP-u u Tuzli, izložbi minijatura u Celju, jednom projektu Jheronimus Bosch Art Centru u Nizozemskoj, kao i Mail Art izložbi u Portugalu. A njezin rad „Sumnjiva literatura” našao je mjesto i na nedavno otvorenoj izložbi u Vinkovcima pod nazivom „One su tu”, Mirela ističe kako joj je drago što je stručni žiri izabrao njen rad zbog toga što je iz Vinkovaca te želi svojim sugrađanima pokazati čime se bavi.

„Za mene je izložba jako bitan događaj u Vinkovcima. Podržavam organizatore i prema ovome što sam dosad vidjela, svake godine izložba je sve bolja i zanimljivija”, zaključila je razgovor Mirela Blažević čija su očekivanja usmjerena k još većem i predanijem slikanju i životu koji on nosi, a „drži fige” da se likovnom predmetu u školama vrati oduzeta satnica jer „na burzi” ima pregršt magistara edukacije likovne kulture koji čekaju na svoju priliku kako bi se bavili svojim životnim pozivom.