Kontaktirajte nas

Aktualno

Rezultat je danas bio manje važan, mladi još jednom promovirali kajakaštvo i lađarenje

Objavljeno

-

Vinkovački lađari i Kajak kanu klub Vinkovci i ove su godine svome gradu za rođendan poklonili Maraton lađa i Međunarodnu kajakašku regatu. Zbog epidemiološke situacije manifestacija je bila nešto skromnija, pa rezultat danas nije bio od presudne važnosti.

Šesti po redu Maraton Lađa u organizaciji udruge Vinkovački lađari i Međunarodna kajakaška regata koju je organizirao Kajak kanu klub u naš grad su donijeli pravi mali spektakl. Današnja atrakcija na Bosutu dio je obilježavanja Dana grada kojim se već tradicionalno promoviraju lađarenje i kajakaštvo, općenito sport i sportske udruge, a dobre zabave i natjecateljskog duha, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, nije nedostajalo.

Korona je pomrsila dolazak kajakaških ekipa iz Bosne i Hercegovine i Srbije, pa je cijeli događaj bio skromniji nego inače. Na kajakaškoj regati nastupilo je šest posada i 110 kajakaša, svi mlađi, odnosno u dobi od 10 do 18 godina. Što se tiče lađara, ove godine smo gledali četiri ekipe – dvije ekipe iz udruge Vinkovački lađari i dvije ekipe iz 5. gardijske brigade. Interes je bio ogroman i bilo je prijavljeno više od 240 lađara, no, kako nam je rekao predsjednik Vinkovačkih lađara Stjepan Sertić, Stožer je zabranio sudjelovanje više od 100 natjecatelja.

“Cilj je gradu podariti jednu lijepu manifestaciju. Mi volimo naš grad i svake godine ovo organiziramo, a najvažnije nam je uključiti što više mladih i motivirati ih da ostanu u sportu. Brojne ekipe iz ostatka Hrvatske i drugih zemalja nisu uspjele doći, no mi smo svakako odlučili organizirati događaj ne razmišljajući o rezultatima. Danas je naglasak na promociji kajakaštva i lađarenja”, rekao je Sertić pojasnivši kako se vozila dionica duga tri kilometra u trajanju od 12 do 15 minuta, a riječ je bilo o polušprinterskoj disciplini.

20 malih Cibalijaša nogometni teren zamijenilo je lađama, a pod budnim okom trenera Roberta Jelinića svatko od mališana dao je sve od sebe kako bi u cilj ušli prvi. Uz malene nogometaše, natjecala su se i djeca iz Doma sv. Ana, a svi sudionici dobili su medalje kao trajnu uspomenu.

U cilj su prvi ušli Vinkovački lađari, dok je ekipa 5. gardijske brigade bila druga, a najbolje ekipe dobile su pehare i medalje koje su stigle kao poklon firme Dilj.

Maraton i regatu otvorio je zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je rekao sljedeće: “Želim svima da uživaju u ovom prekrasnom događaju koji na najbolji način promovira sport i naš grad, da se zabave, a natjecateljima da ostvare što bolje rezultate”.

Natjecatelje je u svakom koraku pratila Gorska služba spašavanja, a cijeli događaj upotpunile su akrobacije sportskim avionom Zrakoplovnog kluba Vrabac.

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    223 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    216 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    238 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Filmprije 4 minute

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Foto: Alan Hume Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla”...

Aktualnoprije 1 sat

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 3 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 5 sati

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 17 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 18 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 19 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 21 sat

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Najčitanije