16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Šarmantni i unikatni keramički radovi s vinkovačkim potpisom

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ivana Zulumović, rođena Vinkovčanka koja je u Rijeci završila Akademiju primijenjenih umjetnosti, već nekoliko godina spaja svoje dvije ljubavi – slikanje i keramiku. Ljubav prema keramici traje od djetinjstva i s godinama je samo rasla, a nakon što je nabavila peć, Ivana se odlučila ozbiljnije posvetiti ovom hobiju. Tako danas gotovo svakodnevno svojim kreativnim crtežima na keramičkim predmetima mami osmijehe na licima zadovoljnih korisnika. 

Svome hobiju Ivana je dala ime Studio Jasmin 1159. Oduvijek je voljela crtati i slikati te je sanjala da će imati svoj atelje u kojemu će provoditi sate stvarajući. Iako spontano, danas joj je ta želja ispunjena i kako kaže, nada se da će ovaj hobi jednoga dana postati posao.

“Još od vremena dok sam bila na Akademiji izrađivala sam predmete od keramike, ali sam tek prije par godina nabavila peć za keramiku i počela se time baviti malo ozbiljnije. U studiju radim sama, to je moj mali raj, iako je rad u glini zapravo jako prljav i musav, ali i opuštajući“, rekla je Zulumović.

Na Akademiji je Ivana imala kolegij keramike gdje je naučila kako se izrađuju keramički predmeti. Vjetar u leđa dobila je i od profesorice Lucije Gudlin koja joj je i danas velika pomoć i podrška u radu. Zato Ivana danas sve predmete izrađuje sama, a ističe kako je proces izrade keramičkih predmeta dugotrajan, ali jako zanimljiv. Upitali smo ju i kako izgleda proces nastajanja jednog od predmeta

“Sve kreće od ideje. Bilo koji oblik koji ste zamislili možete izraditi u glini, ali se morate naoružati strpljenjem jer se ponekad zna dogoditi da predmet pukne ili se raspadne. Najprije se od gline oblikuje predmet koji se odmah može i oslikati te nakon sušenja ide na paljenje. Nakon prvog, biskvitnog paljenja, predmeti budu čvrsti i u ovoj fazi se mogu oslikavati te se nakon toga uranjaju u glazuru i idu ponovno u peć. Nakon glazurnog paljenja dobijemo gotov proizvod. Ukoliko želimo i zlato na svom radu, on se oslikava u ovoj fazi i po treći puta mora ići u peć“, pojasnila je Ivana.

Kada pogledate u njezinu bogatu zbirku keramičkih predmeta, ono što ćete najviše moći vidjeti su motivi životinja. Životinje su mnogim umjetnicima neiscrpan izvor ideja i inspiracije, pa tako i Ivani, a osim toga nađu se tu i biljni motivi, kao i narodni ornamenti. Da Ivana jako voli životinje pokazuje i činjenica da je vlasnica šest ljubimaca, a jedan od njih je konj Jasmin. Jasmin na lijevom sedlištu ima broj 1159 u obliku paljenog žiga, po kojemu je i dala ime svojem hobiju.

Ivana je stvorila svoj prepoznatljivi stil i to inspirirana onim što najviše voli. Trenutno proizvodi samo uporabne predmete kao što su šalice, tanjurići, zdjelice i nešto malo nakita, ali se nada da će uskoro moći izraditi i pokoji umjetnički predmet.

“Osim što sama osmišljavam i oslikavam šalice, rado oslikam šalice i po narudžbi. To je poseban izazov jer se često traži nešto što nije blisko mom dizajnu te iziskuje nov način promišljanja u pronalasku zanimljivog rješenja“, istaknula je.

Važno je spomenuti i kako Ivana radi kao učiteljica likovne kulture u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Vinkovcima, no vrlo uspješno žonglira između hobija i posla. Čak štoviše, planira svoj hobi još dodatno proširiti. Naime, Ivana uskoro planira izbaciti neke nove modele šalica, a napominje kako bi se voljela pozabaviti i umjetničkom keramikom.

Vjerujemo kako su vam ovi prekrasni kreativni motivi zagolicali maštu, a ukoliko želite i vi svoj dom ukrasiti jednim primjerkom, to možete napraviti na Facebook stranici Studio Jasmin 1159 ili istoimenom Instagram profilu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno