16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Sedmi Knjiški Krnjaš u čast akademiku Stjepanu Jeciću

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Krnjaš, nekadašnji Krnji Sokak, kultno je mjesto u Vinkovcima u kojemu je rođeno ili živjelo šest književnika i dvojica znanstvenika. Jednom od njih, akademiku Stjepanu Jeciću, posvećeno je i sedmo izdanje manifestacije Knjiški Krnjaš.

Važno je, kaže organizatorica Anica Bilić, skrenuti pozornost lokalnoj, ali i široj zajednici kako je Krnjaš ulica kakvom se mogu podičiti samo Vinkovci.

„Krnji Sokak mjesto je velike kulturne memorije koji pokazuje ogroman i kreativni ljudski potencijal. Ova kultna ulica iznjedrila je šest književnih i dva znanstvena imena koja su životom ili radom vezana za Krnjaš stoga je važno podsjećati kakvo bogatstvo imamo u našem gradu”, istaknula je Bilić, upraviteljica vinkovačkog Centra HAZU.

Sedmi Knjiški Krnjaš održan je danas u rodnoj kući Ivana Kozarca i bio je posvećen akademiku Stjepanu Jeciću iz područja tehničkih znanosti, konkretno strojarstva. Ovaj doktor znanosti publicirao je 93 znanstvena rada, 40 u inozemnim časopisima i zbornicima te je objavio četiri udžbenika i jednu monografsku knjigu. Osnovao je Katedru za eksperimentalnu mehaniku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te unutar katedre i Laboratorij za eksperimentalnu mehaniku, a u dva je mandata bio predsjednik Hrvatskog društva za mehaniku. Za svoj rad primio je brojna priznanja i nagrade.

Jecić je rođen davne 1934. godine u tadašnjoj Gajevoj ulici na kućnom broju četiri. Prije 15 godina ta kuća je srušena i on, napominje, u svom rodnom gradu praktički više nema ništa. Veže ga još samo vinkovački HAZU kojemu pripada kao akademik.

„Tužno mi je danas biti ovdje. Rođen sam u kući Stjepana Đakovića, no ona je nestala – kao i mi. Tata je za vrijeme rata bio mobiliziran i od tada živimo u Zagrebu”, rekao nam je kratko Stjepan Jecić skromno dodavši kako ne voli ceremonije i pohvale, sve što je radio bila je ljubav.

Nakon znanstvenog kolokvija Jeciću u čast na kojemu su govorili Ignac Lovrek, Janoš Kodvanj, Zdenko Jecić, Anica Bilić i Tihomir Marojević, predstavljena su i dva zbornika – „Knjiški Krnjaš III.”, Zbornik radova sa Znanstvenoga skupa Stjepan Đaković (1862. – 1948.), Horatius cybaliensis, u povodu 155. obljetnice rođenja te „Knjiški Krnjaš VII.”, Zbornik radova sa Znanstvenoga kolokvija u čast akademiku Stjepanu Jeciću.

Spomenimo još i kako je danas prvi put predstavljen novi voditelj Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Igor Anić te da je Damjan Miklić Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima darovao knjižnu građu iz ostavštine akademika Ferde Šišića

Sljedeći Knjiški Krnjaš, osmi po redu, prema najavama Anice Bilić bit će održan u čast Stephana Schulzera von Muggenburga, mikologa koji je umro u Vinkovcima 1892. godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno