11 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Uz seoske alapače Filku i Stažu zavirili smo na probu Svečanosti otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Osam dana brojimo do podizanja zastave 58. Vinkovačkih jeseni tematski podvedenih pod zajednički nazivnik Dva sjaja dukata. Očekivanja su velika, signalizira nestrpljivo publika.

Iza kulisa, dva su puna mjeseca intenzivnih proba sjajne ekipe koja se nakon castinga, na neviđeno prvi put susrela ne bi li zajednički na pozornicu Jeseni iznijela bogatstvo različitosti gradova i sela iz kojih dolaze uz potporu i iskustvo profesionalca Vladimira Andrića iz grada domaćina.

Detalji detalja bruse se na svakodnevnim večernjim probama. Scene se uvježbavaju u Tovarniku, Strošincima, Štitaru, Bogdanovcima, a čije će običaje na otvorenju prvi puta predstaviti tamošnja kulturno-umjetnička društva. Studijska snimanja su završena, u tijeku su plesne probe, a mi smo zavirili u Lisinski, na onu glumačku.

Seoske alapače Filku i Stažu utjelovljuju Željka Rogić iz Vukovara i Gordana Ivančević iz Nuštra. Dosjetljivo, zabavno i duhovito vode kroz cijelu priču.

“Filka voli tračati, sve prokomentirati, biti upućena, ne daj Bože da joj što promakne. Glumački mi je veliki izazov kao i ekavica odnosno naglasci jer sam sve do sada u svom KUD-u radila na ikavici”, komentira raspoložena Željka.

“I Staža voli sve čuti i znati i naravno voli reći što je saznala, ne može ostaviti za sebe. Prvo sam se morala saživjeti sa Stažom onda i s Filkom, a uigravanje s novom ekipom pravi je izazov”, govori Gordana, inače 45 godina aktivna u nuštarskoj Seljačkoj slogi.

“Marko je rekao da je birao uloge po karakteru iz čega slijedi da smo mi karakterno alapače”, zaključuju kroz smijeh Filka i Staža, priznajući, treme ipak malo ima jer odgovornost je velika.

Glumačku ekipu čine još Matej Živikić, Ivan Vrbat, Slavica Krajinović, Dunja Šaran, Ljiljana Šunjić, Lorena Filipović, Anita Filipović, Josipa Mišić, Katarina Čolakovac, Petra Šimunović, Domagoj Popović.

“Svatko je savršeno ušao u karakter igranog lika, sjajno ovladao scenom i scenskim pokretom, utjelovljenjem šokačkog mentaliteta. Ove godine bit će puno noviteta s naglaskom na ljude isključivo s našeg područja koji nesebično čuvaju i gaje ljubav prema tradiciji, a izlaskom na pozornicu Svečanog otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni iskazuju poštovanje i čast biti njegovim dijelom. Uvjeren sam kako će Dva sjaja dukata prikazati sukus raznolikosti običaja, ali i priča koje se međusobno prožimaju u likovima koji ih donose. Posebno je i drugačije jer je cijeli tekst nastao prema usmenom kazivanju još uvijek živih baka s našeg područja, a koje ne mogu dočekati čuti i vidjeli što će od njihovih kazivanja zaživjeti na pozornici Vinkovačkih jeseni”, sažima autor scenarija i redatelj Marko Sabljaković. A prvi puta od Ive Gregurevića bit će i jahač, i konj, i koza Tona (po priji), pragmatično Belka.


Desna ruka Krešimir Bošnjak, prvi je Sabljakovićev suradnik i savjetnik kroz sve segmente i snažna potpora jezičnoj prilagodbi dijalektalizama od prvih čitaćih proba, a koji afirmira toliko lijepu, nažalost izumrlu šokačku ekavicu kirurškom preciznošću “secirajući” rad na akcentima, poznatim dugosilaznim po čijim nas natruhama prepoznaju i danas zapadno od Vinkovaca.

“Tekst je rađen tako što u cijelosti prvi puta progovara šokačkom ekavicom Vukovarsko-srijemske županije nefavorizirajući bilo koju mikrolokaciju. Onako kako se pripovedalo, razvlačilo, ubacivalo se u scenarij s ciljem da bude štosno, ali ne iz određenog mjesta. Šokačka je ekavica dosta zapostavljena jer ju se povezuje isključivo s istočnijim govorom. Gotovo da je više nema, izumrla je. Ima tu utjecaja i gravitiranja seoskog stanovništva gradskim sredinama jer ruku na srce težilo se gospodi. Ipak, rekao bih, više se ljudi srame govoriti ju, unazad tridesetak godina prebacuje se sve na ikavicu jer zvuči neprihvatljivo, premda veliku razliku čini upravo naglašavanje riječi. Istražujući zaključujem suprotno, kako je slabo u ovom dijelu bilo baš ijekavice. Ekavica je izgovorno lakša, i kao Slavonci, Šokci, oni su sve navlačili dočaravajući važnost izgovorenog razdvajajući, prepolavljajući riječi”, tumači zaljubljenik u izvorne govore.

U nedostatku televizije i novih medija, za razonodu vrijeme se i razgovorno upražnjavalo na drumu tračevima, spletkarenjem, kojekakvim spačkama, znatiželjom. Većinom su pričali o drugima, a svoje skrivali. I danas itekako aktualno kod besposličarenja pa otuda ona stara nema pametnijeg posla. Zato su svatovi ili kirbaji bili događanja naroda, mjesto pokazivanja i izvor informacija, dodaje Bošnjak.

Kompletna kostimografija glumačkog ansambla je tradicionalno narodno ruho. Do sada i po tome najzahtjevnije otvorenje. Nikada više spremanja, raspremanja, presvlačenja koje će se odvijati brzo i iza pozornice. Bit će to veliki izazov za odraditi. Ondje će glumce čekati spremači Jurica Brkić, Adam Štimac, Josipa Vidakušić i Ljiljana Vendl koji su izradili i uvezali pravi pravcati elaborat oblačenja i presvlačenja kompletnog ansambla. Ruho je strogo vinkovački tip, sve je spremno. Prevladavat će radne oprave iz Rokovaca i Andrijaševaca, a svečane suknje i bluze stižu iz Nuštra. Ima rekonstrukcija, ali i starih originala.

“Bit će dosta izmjena, iz radnog u svečano ruho i nešto između, ali nikada nije bilo toliko presvlačenja jer kako se mijenjaju scene, prilagođava im se i kostim. Bio je to pravi skup mozgova koji su zajedno prilagođavali kostime tekstu kako bismo što vjernije pratili radnju. Najizazovnije otvorenje do sada”, sumira inspicijent Nikola Šuća, ujedno glavni i odgovorni za etnološku potporu i rad na folklornim elementima KUD-ova.

Prošavši kroz scene odnosno slike, s lakoćom je Šuća posložio ormar svečanog otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni. Dodajmo kako će KUD-ovi iz Štitara i Bogdanovaca biti svatovski odjeveni, Tovarnik prati radnju nedjeljnog poslijepodneva na Ivanje, a Strošinci Mladog Uskrsa.

Uz dugogodišnjeg glazbenog producenta Tihomira Ivanetića, izmjenom audio elemenata na sceni odgovorno koordinira Josipa Jurković, imenjakinja joj inspicijentica Josipa Mišić pojavljuje se i u epizodnoj, ali zapaženo snažnoj ulozi seoske ciganke gatare, a ekipu pojačava i Ružica Filipov Starinec.

Prvi puta, tematski, ali potpuno drugačije i vrlo upečatljivo idejno rješenje scenografije glavne pozornice potpisuje trenutno jedan od najznačajnijih domaćih umjetnika Dubravko Mataković, sin Joze Matakovića, jednog od utemeljitelja i autora grba Vinkovačkih jeseni. Za izradu scenskih elemenata brine majstorska radionica Ilije Jokića dok će pozornicu dekorirati Marina Milas.

Slakovčanin s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, skladatelj i glazbeni urednik Željko Barba vraća se na scenu Svečanog otvorenja nakon davnih devedesetih uz izvođače na sceni TS Garavi, Đeram, Šokačka posla odnosno Ivana Štivića. Šminku potpisuje Ružica Miler iz HNK u Osijeku.

Po svemu sudeći, bit će ovo pravi tradicijski El Dorado za srce i dušu publike koja živi za svoje Jeseni već više od pola stoljeća, a za sve koji neće moći pratiti uživo, prijenos Svečanog otvorenja 58. Vinkovačkih jeseni realizirat će Hrvatska televizija u izravnom prijenosu s Trga bana Josipa Šokčevića, u petak, 15. rujna na 1. programu s početkom u 20.05.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno