31 C
Vinkovci
Petak, 19. srpnja 2024.

Slavimo 26. obljetnicu najveće vojne pobjede Oluje svih oluja

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u spomen na 5. kolovoza 1995. godine kada je u Vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja. Kruna je bila oslobađanje Knina, središta srpske pobune od početka 90-ih.

Oluja je završena nakon 84 sata, a epilog hrvatske slobode i početka teritorijalne cjelovitosti bio je 196 poginulih, 1100 ranjenih i 15 nestalih dok s gubici s „druge strane” bili nekoliko puta veći, podaci su Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Akcija je počela u ranim jutarnjim satima 4. kolovoza. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih ostati u svojim kućama. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodili su Sveti Rok. Sljedećega dana, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu s BiH. Trećega dana Oluje, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica.

Oluja svih oluja je bila prekretnica u događajima na prostoru bivše države i početak kraja agresorske velikosrpske politike. Nestala je tzv. Krajina, a njome i mit o nepobjedivosti srpske vojske. Smatra se najsvjetlijim trenutkom u procesu stvaranja moderne države Hrvatske. Nacionalni ponos tih je dana bio na vrhuncu.

Foto: screenshot_hrt_morh

Uspješnom akcijom oživotvorena je nada u povratak prognanih Hrvata u njihove domove, a omogućen je i uspješan završetak procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su gotovo petinu države, što je utjecalo i na završetak rata u BiH.

Foto: Lea Krivošić_povratak Grmova iz VRA i susret Marijana i Ire Horvat, Sisak_kolovoz 1995.
Foto: screenshot_hrt_morh

U znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima, od 2008. na ovaj dan se obilježava i Dan hrvatskih branitelja. Središnja svečanost 26. obljetnice Oluje, u nazočnosti cijelog državnog vrha, održava se na stadionu NK Dinara u Kninu sukladno epidemiološkim smjernicama dok je Tvrđava rezervirana samo za protokolarni dio. Sve ostale aktivnosti odvijat će se na igralištu i prenositi putem video-zida, najavio je ministar Tomo Medved.

Što se tiče govornika, potvrdio je da će se ove godine, u ime hrvatskih branitelja, obratiti jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara Danijel Rehak. “Prikladno je da se u Kninu obrati jedan od zapovjednika obrane Vukovara, ali i predsjednik Društva srpskih koncentracijskih logora”, dodao je. Sve udruge iz Domovinskog rata, kako hrvatskih branitelja, tako i stradalnika pozvane su sudjelovati na obljetnici Dana pobjede koju tradicionalno obilježe atraktivnim letačkim programom Krila Oluje, akrobatska letačka eskadrila Hrvatskog vojnog zrakoplovstva.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno