18 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Šokačka zabava već 18 godina čuva i prenosi ljubav prema Šokadiji

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nema Šokačke zabave koju je Marija Vuković propustila, svih 18 godina koliko se održava ova tradicionalna manifestacija u organizaciji Vinkovačkih šokačkih rodova. Svake godine stiže s mužem uživati u narodnom plesu i pjesmi, pokazujući, ali i prenoseći mladima ljubav prema tradiciji.

Uvijek su, kaže, tradicionalno obučeni jer vole svoju Šokadiju, ove zabave, nošnje i sve što je šokačko. Ništa drugačije nije bilo ni ove godine kada Šokačka zabavi slavi svoju „punoljetnost“.

„Večeras na sebi imam sandale i štrikane čarape koje sam sama štrikala, dvoja donja skuta, pregaču na grane, svilenu suknju, oplećak širokih rukava vezen sa zlatom, dukate i na glavi svilenu maramu“, pokazuje nam svoju šokačku nošnju.

U sali Barun Trenk Marija i njezin muž bili su jedni od tristotinjak gostiju, spremni prenijeti na mlađe generacije sve ono što su oni naslijedili od svojih starih. „Imam troje djece i osmero unučadi i već su se i unuci počeli oblačiti, svi to volimo, neki su i u KUD-u“, pokazuje nam kako u obitelji Vuković nema bojazni da se ljubav prema Šokadiji neće nastaviti.Puna dvorana znači i puno srce za Zvonimira Liščića, predsjednika Šokačkih rodova.

„Odaziv je za svaku pohvalu, ali volim naglasiti kako ima jako puno mladih i to je ono što vrijedi i što valja, to je ono što nam pokazuje da radimo dobar posao, da čuvamo tradiciju kroz pjesmu i ples i da mladi to podržavaju“, sretan je Liščić.

Posjetitelje večeras zabavljaju tamburaški sastavi Đeram i Salaš, pripremljena je i bogata tombola, a posebni gosti su članovi KUD-a Slavko Janković iz Šiškovaca.

Slike govore više od 1000 riječi pa prenosimo mali dio večerašnje atmosfere:

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno