Vinkovačko kazalište ponovno je ispisalo povijest. Nakon gostovanja u HNK Zagreb i uspjeha kakvog Gradsko kazalište Joza Ivakić ne pamti, izvrsna postava Vrzinog kola uspjela je oduševiti i publiku u dalekom Beču. Ljubavne zgode i nezgode mlade Julke, zgodnog Jotine i ostalih osebujnih likova, u srce Europe donijele su dašak prave slavonske i bećarske energije. Energije za kojom su mnogi naši Slavonci žudjeli.

Predstava „Vrzino kolo“ po tekstu Joze Ivakića, a u režiji Vjekoslava Jankovića, izvedena je u nedjelju u prepunom kazalištu Akzent u Beču. Ljubavna komedija u četiri čina prati nekoliko segmenata građanskog života u Vinkovcima između svjetskih ratova, a vječna tema ljubavi i braka nasmijala je i zaintrigirala oko 400 gledatelja. Glumci i ravnatelj kazališta imaju itekako puno razloga za sreću, a ponos i oduševljenje nisu krili.

“Presretan sam. Reakcija publike bila je fenomenalna, od prve minute su disali i živjeli zajedno s predstavom, a na kraju smo vidjeli i onaj snažan pljesak kojim je publika nekoliko puta vraćala glumce na pozornicu. Zadnjih nekoliko dana sam bio pod velikim stresom, ali prezadovoljan sam što je sve prošlo u redu. Čestitke glumcima, Vukeliću, cijelom ansamblu Lisinski, a posebna zahvala Blašku Papić koji je pomogao da se sve ovo ostvari“, rekao nam je Zdenko Rečić, ravnatelj kazališta Joza Ivakić.

Zbog bolesti glumca Ivana Čačića, glavnu ulogu je preuzeo mladi Ivan Vukelić koji je izvrsno odglumio zavodnika Jotinu. Kako kaže, straha nije bilo. “Publika je bila sjajna i baš su lijepo reagirali. Cijelo vrijeme su nas pratili i slušali i užitak je bio igrati pred ovom publikom. S obzirom na okolnosti, nije bilo nikakvog straha, ekipa je bila izvrsna, tako da je sve dobro funkcioniralo i bilo kako treba“, istaknuo je Vukelić.

Zadovoljna je bila i Matea Marušić koja igra mladu udavaču Julku, a ovom prilikom izjavila je: “Zbilja smo počašćeni što smo bili gosti ovog Akzent teatra. Naši domaćini u Beču su nas zaista jako lijepo ugostili i stvarno smo iznenađeni tolikim odazivom i tako divnim reakcijama na predstavu. Tako zapravo vidimo koliki je užitak igrati ovo naše Vrzino kolo.“

Suradnja Vinkovaca i Beča nastavlja se i dalje. Tako će ovaj grad 27. travnja ponovno ugostiti naše kazalište i predstavu Crvenkapica. Sljedeće gostovanje Vrzinog kola najavljeno je u Našicama, a radi se i na tome da završna predstava bude odigrana u Pečuhu.

Promocija slavonske kulture

Prema riječima ravnatelja Rečića, gostovanje u bečkom Akzentu ne bi bilo moguće da nije bilo Blaška Papića, predsjednika kulturno-sportskog društva “Zagreb” u Beču, koji već godinama radi na prezentiranju hrvatske kulture i tradicije. Gostovanje je bila izvrsna prilika za okupljanje i ponovni susret brojnih Hrvata u Austriji, a slavonska pjesma i riječ probudile su nostalgiju, što je bio i cilj, napomenuo je Papić te dodao: “Imali smo priliku vidjeti i osjetiti kako su ljudi primili naše Vinkovčane. Mislim da je ovo gostovanje jedan super projekt koji je potpuno uspio s vrlo malo utrošene energije. Ne možemo pomoći gospodarski, ali možemo u prezentaciji slavonske kulture koja može puno toga ponuditi – to je moja moralna obaveza kao jednog malog Vukovarca.“

Predstavu su imali priliku pogledati i predstavnici drugih hrvatskih udruga i društava koji su izrazili želju za ponovnim susretom. U Beču djeluje preko 20 hrvatskih udruga, a među njima su aktivne i četiri slavonske: FA Šokadija, KD Slavonija, KK Slavonija i NK Slavonija.

Osim u kazalištu, Vinkovčane su ugostili i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske te u Hrvatskom Centru u kojemu su saznali mnoštvo korisnih informacija o gradišćanskim Hrvatima na području Austrije i Europe.