7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Srijedom prvo po uskrsnicu pa na tržnicu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vinkovački umirovljenici i korisnici osobne invalidnine jutros su prvo krenuli po svoju uskrsnicu, potom na tržnicu, rekli su u razgovoru pri dolasku na blagajnu gradske uprave.

U redu su strpljivo čekali već prije osam sati, jer to su umirovljenici, odgovorni i točni po upućenom im pozivu.

Među njima, bio je i umirovljeni profesor geografije Darko Madunić koji je došao učiniti to za svoju suprugu i šogoricu, nasmijan i zadovoljan podignutim cenzusom i uvećanim iznosom.

„Supruga je nakon višeg cenzusa ponovno dobila uskrsnicu i zadovoljni smo. Ako i kada ga još povise, onda ću i ja doći na red. Znate, što god se dobije, dobro se dobije. Sad ću na tržnicu pa sa suprugom na našu kavu. Najviše budžeta trošimo na hranu pa će tako biti i ovog puta. Ne žalimo se, treba pozitivno razmišljati”, zaključuje optimistično.

Većina ostalih sugovornika sličnog je razmišljanja uz duhovitu opasku kako se u našoj Slavoniji trenutno razmišlja o sadržaju uskrsne trpeze u kojoj svi uživamo. Složni su, bez pretjerivanja, ali sasvim dovoljno da ničega ne nedostaje, od mladog luka, kuhane šunke i kobasice, do sira i jaja. To je naš Uskrs i takvog ćemo ga u svojim obiteljima ili s prijateljima provesti, poručuju naši umirovljenici ističući ovaj iznos kao pristojan i dovoljan za ove potrebe.

Jednako će ih dočekati i za Božić, najavio im je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić obišavši ih u prizemlju gradske uprave i zadržavši se s njima u razgovoru.


„Ako smo ikako uspjeli s ovim minimalnim iznosom pripomoći uskrsnu košaricu, mi smo već s tim sretni. Želim im svima sretan Uskrs i vidimo se s istim iznosom na istom mjestu za Božić”, poručio je prvi čovjek Grada Vinkovaca iz čijeg je proračuna za uskrsnice planirano blizu 200 000 eura, ovisno o konačnom broju korisnika uslijed novog usklađivanja mirovina.

Naime, okvirni broj vinkovačkih umirovljenika koji ostvaruju pravo je gotovo 3 500 što je za tisuću više u odnosu na prošle godine. Ne zato što u gradu imamo više umirovljenika nego što je odlukom gradonačelnika povećan cenzus na 400 eura čime je obuhvaćen veći broj najstarijih sugrađana i korisnika osobne invalidnine. Jedna sugrađanka usmjerit će naknadu u privatni odlazak na fizikalnu terapiju nakon operacije dojke.

Kako su uvećani i iznosi, svi koji imaju primanja do 270 eura dobili su 60 eura, dok onima do spomenutih 400 eura, pripada 40 eura.

Ovogodišnji iznosi viši su u odnosu na prošle godine s obzirom na poskupljenje životnih troškova o čemu se primarno vodilo računa kada je riječ o najosjetljivijim skupinama naših sugrađana, kaže Bosančić.

Današnjim danom završava dvodnevna isplata uskrsnica, a ako netko još nije stigao to učiniti, prigoda je do 15 sati u prizemlju gradske uprave.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno