18 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Štrajk u Same Deutz Fahru proglašen nelegalnim

Više od autora

- vl promo-
Vrhovni sud RH donio je odluku po kojoj je štrajk radnika Same Deutz Fahra Žetelice iz Županje proglašen nelegalnim. Odluka je danas došla do radnika koji će, sukladno istoj, u petak započeti sa proizvodnjom.

„Razočarani smo ali nema nam druge. Proglašavamo prekid štrajka i u sutra započinjemo sa radom. Međutim, odmah ćemo raskinuti kolektivni ugovor te ne odustajemo od naših zahtjeva u vezi povećanja plaća. Vrhovni sud je stajališta da je kolektivni ugovor na snazi i da poslodavac poštuje sve njegove odredbe te da je samim tim štrajk nelegalan. Razočarani smo i mislimo kako sud na taj način podilazi poslodavcu“, rekao je sindikalni povjerenik u tvornici Marko Ivkošić koji je i predsjednik Štrajkaškog odbora.

Najavio je i kako će se središnjica vjerojatno žaliti i na Ustavni sud, a da će sindikat dalje korake u svezi svojih zahtjeva donositi u hodu. Naime, štrajk u Same Deutz Fahru započeo je 9. siječnja kada su se izjasnili kako rade za male plaće koje se u prosjeku kreću oko 3.500 kuna. Od Uprave su tražili povećanje od 750 kuna bruto plus 8 posto na posebne uvjete rada zaposlenima u proizvodnji. Uprava je na tu ponudu izašla sa svojom ponudom u kojoj su im ponudili povećanje bruto plaće od 85 kuna, 400 kuna u neoporezivom dijelu s tim da slijedeće tri godine ne mogu tražiti nikakvo povećanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno