3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Stube s imenom hrabrog fratra Marka Kurolta

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Ulici Stjepana Radića u Vukovaru, svečano su otvorene Stube fra Marka Kurolta, u čiju je gradnju uloženo gotovo pet milijuna kuna, a nose ime vukovarskog franjevca zaslužnog za spašavanje vukovarskoga kulturnog blaga u Domovinskom ratu.

Foto: Press032

“Fra Marko je imao smisao za ono najvrjednije što je u to vrijeme ratnih zbivanja još ostalo u Vukovaru. Svojom vještom komunikacijom spasio je vukovarsko blago te nam je drago da mu danas na ovaj način možemo iskazati zahvalnost”, naglasio je župnik župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić dodavši kako njegova herojskog pothvata i samostanska knjižnica  nosi ime “Fra Marko Kurolt.”

U znak zahvale, zbog iznimnih zasluga spašavanja i čuvanja kulturnih dobara grada Vukovara, knjižničnog i kulturno-sakralnog blaga tijekom ratnih stradavanja, prve su ovo stube u gradu kojima je dodijeljeno ime nakon što su prijedlog Gradskom vijeću uputili vukovarski franjevci.

Naime, fra Marko Kurolt u vrijeme rata službovao je u Zemunu te je iskoristio svoja poznanstva kako bi stupio u kontakt s generalima JNA koji su mu omogućili dolazak u razoreni Vukovar i spašavanje kulturnog blaga skrivenog u kripti franjevačkog samostana.

Foto: IKA – HKM

To se dogodilo 12. prosinca 1991. godine kada je izvukao brojne umjetnine među kojima su bili i zbirka Antuna Bauera, knjige iz franjevačke knjižnice, kaleži, crkveno posuđe… Sve to je tada odvezeno prvo u Šid, a onda u Novi Sad i Beograd. Kasnije su te umjetnine vraćene u Vukovar.


Prilaz franjevačkom samostanu, crkvi sv. Filipa i Jakova i Gimnaziji Vukovar doživio je potpunu vizualnu preobrazbu, a osim same izgradnje novih stuba projektom su izgrađena mjesta za predah i opuštanje uz Dunav.

Investitor projekta je Grad Vukovar, ukupna vrijednost izvedenih radova je 4.652.094 kuna s PDV-om, a projekt je u iznosu od 2.150.000 kuna s PDV-om sufinanciran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Svečanosti otvorenja prethodila je premijera dokumentarnog filma “Fra Marko Kurolt – samozatajni heroj.”

“Ovaj dan je za nas posebno lijep. Fra Kurolt je zaslužio ovu počast. U životu je bio skroman i vedar te je uvijek imao lijepu riječ za svakoga. Zaslužio je ovo što je dobio. Drago nam je što Vukovar čuva sjećanje na njega”, poručio je Dragan Kurolt, fra Markov nećak prerezavši vrpcu s vukovarskim gradonačelnikom.

Ovaj fratar bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a preminuo je 30. ožujka 2011. godine u Zemunu, u 72. godini života, 46. godini redovništva i 40. godini svećeništva. Pokopan je na vukovarskom groblju.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom hrvatskoga pletera 27. svibnja 1997. godine za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno