23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Svečani mimohod 55. Vinkovačkih jeseni razigran i punih srca

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ulicama Vinkovaca prošao je još jedan, onaj 55., jubilarni, Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika. Ove godine cijele Vinkovačke jeseni pa tako i današnji mimohod, protekli su u sjeni epidemije novog koronavirusa. Ipak, organizatori su se pobrinuli da se kontinuitet Jeseni održi, a vukovarsko-srijemski folkloraši i konjogojci te čuvari tradicije diljem Hrvatske, koji ove godine u Vinkovce nisu došli, već su Vinkovačke jeseni ugostili, pobrinuli su se da na Jesenima u mimohodu još jednom zablista svo ono blago prekrasnih i raznovrsnih narodnih nošnji i običaja, da se čuju izvorna pjesma i instrumenti, pocikivanje i topot gizdavih lipicanaca.
Pozdravljajući Vinkovčanke i Vinkovčane, sudionike i goste, sve prijatelje Vinkovačkih jeseni, one nazočne i one diljem Hrvatske, koji su Vinkovačke jeseni ove godine ugostili, kao i sve koji mimohod prate putem prijenosa na Hrvatskoj televiziji, Svečani mimohod 55. Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika otvorio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, predsjednik Organizacijskog odbora 55. Vinkovačkih jeseni.
„Danas ćemo uživati i okom i uhom, ali imat ćemo i puna srca jer i u ovim posebnim okolnostima imamo naše Jeseni. Do sljedeće godine kada će, nadamo se, sve će biti u nekim normalnim okolnostima i kada ćemo pozvati sve naše prijatelje u Vinkovce i pokazati onu našu gostoljubivost, pokazati ono puno srce vinkovačko, uživajmo i u ovim posebnim 55. Vinkovačkim jesenima”, poručio je gradonačelnik Bosančić.
A onda je krenuo mimohod predvođen zastavama i grbovima te Vinkovačkim šokačkim rodovima. Na pozornici izmjenjivali su se domaći KUD-ovi, sudionici mimohoda i filmski zapisi, koji su u Vinkovce doveli društva iz svih dijelova Hrvatske, koje je snimateljska ekipa posjetila na svom osmodnevnom putovanju od 28. kolovoza do 4. rujna.
U 18 gradova najbogatije od svoje kulture, tradicije i običaja pokazala su ukupno 24 kulturno-umjetničko društva čiji su nastupi prikazani na video zidu, a u mimohodu ulicama Vinkovaca prošla su društva iz Vinkovaca, Rokovaca-Andrijaševaca, Bogdanovaca, Čakovaca, Bošnjaka, Cerića, Đeletovaca, Šiškovaca, Županje, Ilače, Lipovca, Iloka, Komletinaca, Ivankova, Antina, Novih Jankovaca, Nijemaca, Starih Mikanovaca, Privlake, Cerne, Vukovara, Jarmine, Strošinaca, Prkovaca, Tordinaca, Otoka, Nuštra, Retkovaca, Petrovaca, Donjeg Novog Sela i Tovarnika.
Iza folkloraša nova impresivna slika, konjske zaprege i konjanici s lipicancima, koji svojim ponosom i gizdavošću nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ove godine sudjelovalo je 25 svečano ukrašenih zaprega i 30 konjanika.
Ove godine, na žalost, na Jesenima nije bilo Dječjih Vinkovačkih jeseni, nije bilo Državne smotre izvornoga hrvatskog folklora, nije bilo Folklornih večeri u uobičajenom obliku, iako je i ta tradicija održana, za što se pobrinula Vinkovačka televizija. Nije bilo najvećega kola niti onako velikoga broja posjetitelja, posebice na mimohodu, nije bilo brojnih sadržaja na koje smo navikli, ali Jeseni su održane, lijepe u svoj ljepoti prikazane tradicijske kulture i moćne u snazi ljubavi i ponosa na to silno blago hrvatskoga naroda. Ove godine održane su u doista posebnim okolnostima, uz prilagođeni program i epidemiološke mjere, a već sljedeće, nadaju se organizatori i svi oni kojima su Jeseni u srcu, bit će ponovno u svom punom sjaju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno