Prekosutra, osmi puta u modernoj Hrvatskoj, izlazimo na lokalne izbore. Pravo glasa ima 3.660.165 birača.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji biramo nove lokalne čelnike 26 općina i 5 gradova i jednog župana. Pravo glasa na ovim izborima ima 145.074 birača dok je u gradu Vinkovcima registriranih 29.197. Vinkovci biraju 21 člana Gradskog vijeća, a 37 predstavnika činit će budući saziv Županijske skupštine. Sabori u malom. Najmanje 19 je potrebno za većinu.

Za mandate u Županijskoj skupštini natječe se 7 lista: Nezavisna Dragana Crnogorca i Tomislava Panenića. Tri su koalicije: Domovinski pokret-NL Ivana Penave-HSS-DSNO-Desno-Zelena lista s Josipom Dabrom kandidatom za župana; potom HDZ-DHSS-HSU-HSPAS-HNS-HSLS koaliciju čiji je kandidat čelno mjesto županije Damir Dekanić te HS-MOST-HKS-SU-HSP s Nikolom Kajkićem i samostalno SDSS i SDP s Davorom Ćavarom istaknutim za prvog čovjeka županije. U utrci za zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine su nezavisni Dragan Crnogorac, Rado Lazić i Tatjana Mirić dok je SDDS-ov kandidat Srđan Jeremić.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati. U Vinkovcima se glasovanje provodi na 33 biračka mjesta.

Po drugi mandat u gradu ide aktualni gradonačelnik Ivan Bosančić, a nosi listu koalicije HDZ-HSU-HSP. Goran Kajkić uz matični Živi zid, ima potporu MOST-a i HS-a. Nezavisni Tihomir Posavčić kojega je u Vinkovcima podržao SDP ima i nezavisnu listu za Vijeće, a u borbu za mandate će i gradski SDP s Damirom Rimcem na čelu. Davor Raić kandidat je Domovinskog pokreta. Liste za Gradsko vijeće predali su još koalicija HSS-HSLS-HNS-Zelena lista s nositeljem Ivicom Baričevićem i HSP AS u stečaju s nositeljem Antunom Žagarom.

Ovo su tzv. komunalni izbori na kojima glasamo za osobe koje čine razliku u dodanoj vrijednosti kvalitete života. Glasamo za nova igrališta, šetnice, prometnice, biciklističke staze, pokošene i uređene travnjake, dječje vrtiće i kredu u školama. Ne glasamo za zelene, crne, crvene, plave, narančaste, žute. No, jalovost i bezidejnost pojedinih kandidata svela se upravo na komuniciranje obojenih nacionalnih politika koje uvijek uskoče u pomoć kada nema rješenja, a ambicija preuzme primat. Tako Domovinski pokret komunicira svog frontmena na svim lokalnim vizualima. Nigdje kandidata. Računaju, po inerciji će glasove pokupiti. I to je strategija, legitimna. Psihološki, najlakše doprijeti do nezadovoljnih, onih kojima je svak drugi kriv za njegovu sudbinu, a višak vremena u danu koriste za jedva razumljivo komentiranje po društvenim mrežama, potpirujući mržnju i pozivajući na linč. Malo je pristojnih, sugestivnih i pismenih. Profesorice iz materinjeg, Hrvatskog jezika na aparatima! Tko se bavi ozbiljnim poslom, nema vremena rogoboriti po društvenim mrežama koje su i svojevrsni sociološki segment stanja u društvu. Politički kandidati prava su slika. Sve se svelo na navijanje ili ismijavanje. Plaćaju se ankete, otvaraju propagandni portali, hakiraju stranice azijskim botovima – u korist svoje štete diže popularnost suparničkim kandidatima, zadire u privatnost na najprimitivniji, najprizemniji način. Nažalost, nismo naišli ni na jedan pozitivan, afirmativan, sugestivni komentar. Oni pristojni nisu interesantni. Možda bi se i nametnuli da su na vrijeme počeli komunicirati svoje poruke. Ovako je sve ostalo na listi nerazrađenih dobrih želja koje nemaju pojašnjenje kako, na koji način će planirano učiniti. Neki će zamjerati i hodočašćenje ministara, ali sreća da se ipak ima što obići kada su u pitanju novci poreznih obveznika.

Zanimljivo štivo su prijevremena financijska izvješća, posebno dio oko “tankanja” goriva na račun troškova kampanje. Ako sada toče na tuđi račun i gorivo nisu spremni platiti iz vlastitog džepa, s pristojnim primanjima i ulažući u svoju promociju, za pretpostaviti je samo za što će im služiti službena kartica ako je se, i kada domognu. Tko o čemu,…znate nastavak. S druge strane oni koji imaju pravo na službeni auto 24 sata u tjednu, u privatno vrijeme voze svoj automobil. Dvojicu godinama srećem u susjedstvu pa ih imam na oku. I to je poruka.

Do nedavno većina komunicira rupu u središtu grada, a onda odjednom promjene retoriku ne treba knjižnica, ali treba kino. Spaljivanje knjiga prošlo su davno svršeno vrijeme, a ako pitate prosječnog Vinkovčanina – da kino, da knjižnica! Pa na ulazu u novu knjižnicu Horacijevski uklesati “Podigao sam spomenik trajniji od mjedi”.

Kažu slušaj tko govori i gledaj što čini. Pa o tzv. “uhljebima” govore oni koji hodaju po gradu i županiji zarađujući stranačku plaću u inozemstvu. Žalosno što se nisu do sada sjetili staviti na raspolaganje građanima cijele županije. O gospodarstvu pričaju oni čije su tvrtke propale, duguju državi, Bogu i onom drugom. Šteta što nam, iako u kratkoj kampanji, nisu objasnili kako će promijeniti trendove. Slušali smo, a nismo čuli ništa. Ljestvice su podignute, teško će ih biti dokučiti.

Zamislite samo koliko mali lokalni novinari znaju o političarima i onima koji to žele postati. Sužen je ovo prostor, svak svakog poznaje. Ali postoji nešto što se prvenstveno zove kućni odgoj. Nadalje, razliku između amatera i profesionalca usađuju generacijama na studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Zove se novinarska ETIKA! I tu ćemo završiti.

U nedjelju je festival demokracije. Izađite na izbore i glasajte prema savjesti, ali budite mudri i ne zaboravite biblijsku poruku iz osnovnoškolskog vjeronauka: “Čuvajte se stihije i lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi”.

Kršenje izborne šutnje košta od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za političke stranke. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni od 10 tisuća do 30 tisuća kuna.

Sretno svim kandidatima, neka najbolji pobjede! Neka nam svima, posebno našoj djeci, bude bolje.

U nedjelju pratite portal i Facebook stranicu novosti.hr te program Radio Vinkovaca. Analiziramo, izvještavamo, izravno se javljamo u eter s najnovijim informacijama s birališta na ovogodišnjim Lokalnim izborima.

Nakon njih, stanka je od tri godine do prvog sljedećeg izlaska na birališta.