23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Trg i spomen ploča u Tovarniku u čast Antunu Ivankoviću

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U okviru programa obilježavanja Dana općine Tovarnik 11. lipnja u Tovarniku je svečano otvoren Trg Antuna Ivankovića i otkrivena je ploča njemu u spomen.

Antun Ivanković (1966. – 2022.), hrvatski branitelj i pripadnik vukovarske 4. bojne 3. GBR ZNG-a, posvetio je svoj život promicanju istine i otkrivanju počinitelja ratnih zločina na području Tovarnika i Srijema. Bio je voditelj ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije te predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik. Kao producent i koscenarist, sudjelovao je u stvaranju niza nagrađivanih dokumentarnih filmova, a također je bio suautor i nakladnik značajnih knjiga o povijesti Tovarnika i Srijema. Posebno je značajno njegovo zalaganje za dolazak obitelji ubijenog francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera u Hrvatsku i dodjeljivanje odličja njegovoj majci.

Kao obitelj, izuzetno smo zahvalni i ponosni što će trg u općini Tovarnik nositi njegovo ime. Zahvalni smo što rad i doprinos mog pokojnog oca nisu zaboravljeni. Posebno želim zahvaliti načelniku Anđelku Dobročincu, predsjedniku Općinskog vijeća Dubravku Blaškoviću i potpredsjedniku Mariju Adamoviću, koji su pokrenuli ovu inicijativu. Ova prekrasna gesta Općine Tovarnik pokazuje koliko je rad mog pokojnog oca bio značajan i koliko je ostavio trag u novijoj hrvatskoj povijesti. Također, želim zahvaliti svima koji su surađivali s mojim pokojnim ocem. Svima koji su prepoznali njegov rad i trud te mu pružili podršku u brojnim projektima“, istaknuo je sin Luka Ivanković. 

Foto: FB Općina Tovarnik / Ivo Pavličić

 “Čast nam je što smo imenovanjem trga i spomen pločom Antunu Ivankoviću posvjedočili za buduće generacije o radu i nasljeđu čovjeka koji je svojim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u našoj zajednici“, kazao je Anđelko Dobročinac, načelnik Općine Tovarnik.

Nakon svečanosti na trgu, prikazan je dokumentarni film „Naša Gospa Bapska“, redatelja i scenarista Branka Ištvančića. Koautor ideje i scenarija filma je bio Antun Ivanković, a produkciju potpisuju Udruga Artizana i Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik. To je ujedno i posljednji film na kojemu je Antun Ivanković radio.

Foto: FB Općina Tovarnik / Ivo Pavličić

Recimo i to kako programa obilježavanja Dana općine Tovarnik ove godine započeo 1. lipnja, a traje do 15. lipnja.

Sam Dan općine je današnji dan, 13. lipnja, kada u Tovarniku slave blagdan svoga zaštitnika sv. Antuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno