33 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

U Bošnjacima otvorena podružnica vinkovačke knjižnice

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Bošnjacima je, u povodu proslave Dana Općine, otvorena Narodna knjižnica i čitaonica Općine Bošnjaci, područna knjižnica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci kao rezultat širenja mreže knjižnica u županiji što je jedan od zadataka Matične knjižnice.

“Sa zadovoljstvom smo prihvatili ideju da Bošnjaci otvore svoju knjižnicu no zbog uvjeta i standarda narodnih knjižnica u RH, Bošnjaci su prema broju stanovnika mogli biti podružnica naše knjižnice. Pomogli smo im znanjem, mogućnostima i kompetencijama, a rezultat svega je otvorenje Narodne knjižnice i čitaonice. Nadam se kako će ona biti središnje mjesto okupljanja, druženja i učenja”, rekla je ravnateljica vinkovačke knjižnice, starije sestre podružnice, Vedrana Lugić.

“Trenutno je na policama 1250 knjiga, a još njih oko 1800 čeka na katalogizaciju. Raspolaže prostorom u kojem su smješteni hrvatska i svjetska književnost, može poslužiti za učenje ili sastanke te Dječjim odjelom i posebnim kutkom gdje ću moći raditi s djecom. Trenutno sadrži manje knjiga, ali fond će se obnavljati”, riječi su knjižničarke Nevenke Nedić koja će od ponedjeljka svaki dan dočekivati ondje svoje mještane.

Duga tradicija čitanja u selu datira iz 1899. godine s prvim začecima Bošnjačke čitaonice.

Općina je uredila i opremila prostor na katu u samom središtu mjesta, Ministarstvo kulture i medija nabavilo knjige i knjižničnu građu, a mještani, posebice mladi i djeca, dobili prostor u kojem će koristiti knjižnične usluge te i nadalje revno njegovati svoju lokalnu i nacionalnu kulturu.

“Načelnik me “dobio” u tri sekunde. Došao je kod mene, rekao trebam te nešto – slušam Andra. Moji Bošnjačani zaslužuju imati knjižnicu. Rekoh, dogovoreno!”, prisjetio se vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. Sve ostalo je povijest i primjer kako politika može i mora graditi mostove. Neka druga područja poput sporta imaju više prostora, dodao je, za kulturu je, osim srca i sredstava, potrebna i dodatna energija kako bi se ovakva inicijativa ostvarila.

Nakon rješavanja administrativne strane, kockice su se složile u Dan općine kada je vrpca još jedne kulturne suradnje prerezana, a najveći dobitnici su Bošnjačani poznati po njegovanju nacionalnog kulturno-književnog blaga, pučkom pjesništvu i Antunu Leakoviću, jednom od glavnih pokretača inicijative ponovnog osnivanja knjižnice na ovom mjestu.

“Kod nas knjižnica ima veliku tradiciju no od 2017. godine prestaje s radom. I kada mi je Nevenka rekla da bismo trebali obnoviti rad, otišao sam, kako je rečeno kod gradonačelnika Bosančića, on se složio s tim i sa svojim suradnicima iz vinkovačke knjižnice, njihov tim je sve osmislio te smo došli smo do toga da ju sada imamo na radost svih Bošnjačana. Ovaj prostor je bio jako posjećen prije 2017. godine”, rekao je dugogodišnji načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić.

Koliko će značiti mještanima Općine govori i pedesetak promocija održanih u posljednje dvije godine u Šumarskom muzeju i Slavonskoj kući među kojima i nekoliko domaćih autora što je potvrda kako knjiga živi i samo je dodatni impuls za promidžbu hrvatske kulture, a prvenstveno je veliki poklon Bošnjačanima.

Moramo imati suradnju s općinama, moramo gajiti zajedništvo jer tako ćemo svi napredovati. Sinergija s općinama, Vinkovcima je iznimno važna, poručio je Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno