U odnosu na jutros u Hrvatskoj imamo 14 novih pozitivnih bolesnika, 495 ukupno. To znači da je od jučer u 16 sati zabilježeno povećanje od 53 zaraženih.

“Prerano je govoriti o trendovima, ali ako usporedimo to povećanje s posljednja tri dana, možemo smatrati da poduzete mjere daju rezultate. Nažalost moram vam reći da je došlo do drugog smrtnog slučaja”, rekao je uvodno na popodnevnoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar Vili Beroš. Bolesnik koji je bio u teškom stanju je preminuo, trenutno je 8 pacijenata na respiratoru, sedam nije u kritičnom stanju, ali predstavljaju teške bolesnike. Ostali su stabilni.

“Upravo sam potpisao odluku koja se odnosi na vozače u međunarodnom transportu. Dali smo preporuku ranije da svi vozači koji su hrvatski državljani mogu nastaviti svoj posao pod uvjetom da su u karanteni kada su u Hrvatskoj. Odlučili smo sada malo to liberalizirati. Vozači mogu sada koristiti kućnu samoizolaciju umjesto karantene i ako osjete kakve simptome moraju se javiti. Ako postoji netko tko nema uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu boraviti u karanteni. Oni koji borave u zemlji manje od 24 sata dužni su boraviti u kabini teretnog vozila”, istaknuo je predsjednik Stožera ministar Davor Božinović. 

Dodao je da na svaku dojavu službe izlaze i provjeravaju, kao i da su donijeli odluku koje su djelatnosti rizične i one su zatvorene. Što se tiče ostalih, ne žele da ekonomija u potpunosti stane, ali važno je provjeravati da li se svugdje poštuju epidemiloške mjere. “Ponovno apeliram na sve poslodavce, trgovce, nemojte pozivati unutra ljude da se zagriju. Ljudi se moraju pripremiti i toplije se obući i držati razmak. U nabavku neka ne idu cijele obitelji nego jedan član. Pogotovo da ne idu s djecom. Također pozivam sve da organiziraju kupovinu online”, poručio je Božinović.