26 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

U objekte Dječjeg vrtića Vinkovci upisano sto mališana

Više od autora

- vl promo-
Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Završeni su upisi u novu pedagošku godinu koja je danas službeno i započela. Na natječaj objavljen u svibnju pristiglo je puno zahtjeva, a iz Dječjeg vrtića Vinkovci naveli su kako je ove godine u vrtić upisano sto djece.

„Zahtjevi koji nisu pozitivno riješeni pristigli su nakon natječaja pa nismo bili u mogućnosti upisati djecu u željene objekte ili djeca još nisu napunila godinu dana. Upisanih stotinu djece su djeca koja po prvi puta kreću u ovakav vid predškolskog zbrinjavanja i želimo im brzu prilagodbu, a roditeljima puno strpljenja i upornosti”, rekao je Suzana Zidar, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci.

Najveći interes ove godine iskazan je za objekte „ Budućnost“ i „ Jaslice Stribor“. Veliki interes bio je i za objekt „Lenije”, ali njegovi su kapaciteti skoro uvijek popunjeni pa nije moguće upisati velik broj djece. Slična je situacija i u vrtiću „V. Nazor” u kojem se provodi i program Predškole. Prema tome, najviše djece upisano je u „Stribor”, njih 107, dok će isti objekt dočekati 41 „pelenaša”. „Budućnost” će pohađati 98 djece, „V. Nazor” će dočekati njih 76. Dvoje manje je upisano u „Pčelicu”, dječji vrtić u Lenijama dočekat će njih 43, dok će „Naša radost” povećati broj za 34 mališana.

„Najtraženije je svakako upis u jaslice, odnosno djece do prve godine života iako ima i roditelja koji u vrtić upisuju djecu kada napune tri godine. Oni su u manjini jer, ipak trebaju imati pomoć nekoga iz obitelji ako su zaposlena oba roditelja”, rekla je ravnateljica.

Broj novoupisane djece zadnjih nekoliko godina je otprilike isti, a s obzirom na to da u Vinkovcima postoji još sedam privatnih dječjih vrtića, iz Dječjeg vrtića Vinkovci smatraju kako ima dovoljno mjesta za sve. U zadnjih godinu, dvije otvorilo se nekoliko vrtića u okolnim mjestima, ali to nije utjecalo na broj prijava. Do sada su općine sufinancirale boravak djece u gradskim vrtićima, a sada roditelji imaju mogućnost smjestiti dijete u mjesto stanovanja, što je dobro za sve.

„Vrtićka praksa dobiva na važnosti od kada kao društvo postajemo svjesni koliko je predškolski odgoj važan u ranom razvoju djeteta. Mi smo uvijek to znali, ali evo, i šire se počinje pričati o utjecaju pravilnog odnosa prema maloj djeci na njihov kasniji školski i osobni razvoj”, dodala je Zidar. Vodeći se rečenim, njihovi planovi i programi prilagođeni su dobi djece, njihovim potrebama i mogućnostima. Navode kako su svjesni da se društvo rapidno razvija pa su dodani određeni dodatni programi kao što su vjerski odgoj i početni tečaj engleskog jezika. Osim toga, provodi se i program Predškole koji je obvezan za svu djecu koja nisu upisana u redovni program, besplatan je za roditelje, izvodi se u trajanju od 250 sati, a upravo je u tijeku upis za sve zainteresirane za taj program. „Odlazak u kazalište i na izlete i dalje sprječava korona, nadamo se da će se život uskoro vratiti na staro te da ćemo moći provoditi i takve aktivnosti”, zaključila je Zidar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno