19 C
Vinkovci
Četvrtak, 28. rujna 2023.

U subotu u Lenijama više od 60 šumara natjecatelja, sajam domaćih proizvoda, besplatan čobanac…

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Spremaju se posljednji detalji, vinkovačka pluća Lenije u subotu će ugostiti gotovo 70 šumara i više od tri tisuće posjetitelja na Danima hrvatskog šumarstva te 13. Državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača. Dio je to proslave 150 godina djelovanja Brodsko imovne općine i razvoja organiziranog šumarstva jugoistočne Slavonije.

A tko će drugi bolje najaviti događaj koji se nakon 20 godina vraća u Vinkovce nego aktualni državni prvak Ante Zadro, član vinkovačke podružnice Hrvatskih šuma. I to kroz disciplinu Okretanje vodilica, jednom od pet koja ga čeka u subotu, a koju je prezentirao pred našim objektivom za svega 8,25 sekundi. Inače, svjetski rekord je 8,27.

„Imali smo dva tjedna pripreme, neki dečki prvi put sudjeluju, ja sam već godinama u natjecanjima pa sam im otkrio neke tajne”, kaže Ante koji je u travnju bio i na Svjetskom prvenstvu u Estoniji. Kao ekipa zauzeli su 9. mjesto od 21 ekipe, dok je pojedinačno osvojio 25. mjesto od njih 63. „Osobno nisam bio zadovoljan, ali to je neki prosječan rezultat. To su natjecanja u kojima ti, uz trud i trening, treba i malo sreće”, dodaje.

Očekivanja su, kaže, velika, no prognozirao ne bi ništa. Neka bolji pobjedi, podvukao je.

Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama, pojasnio nam je kako natjecatelje u subotu čekaju pet disciplina: Okretanje vodilice, Kombinirani i Točan prerez na podlozi, Obaranje stabla (simulacija) i Kresanje grana.

„Hrvatske šume imaju 17 svojih uprava šuma podružnica, od Splita do Vinkovaca. Svaka od njih ima svoju reprezentaciju koju čine tri sjekača + jedan sjekač junior kojega mogu imati, ali ne moraju. Bit će tu i reprezentacije Slovenije i Mađaraske koje su izvan konkurencije, ali će nam pokazati svoje vještine”, najavljuje Žagar.

Od popratnog sadržaja bit će tu sajam lokalnih udruga i OPG-ova s domaćim proizvodima, štandovi poslovnih partnera, a u suradnji sa Županijskim lovačkim savezom organizirana je i degustacija čobanca za građane, oko 500 porcija, kaže Krasnodar Sabljić, voditelj Uprave šuma podružnice Vinkovci. Drvni klaster Slavonski hrast za najmlađe priprema radionicu naziva ‘Od šume do grada’.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno