U nedjelju slavimo blagdan Svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika potlačenih i siromašnih, ali i propovjednika, budućih majki, putnika, ribara, mornara, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja i jednog od najomiljenijih svetaca u Katoličkoj Crkvi. Blagdan će se i ove godine prigodno proslaviti i u Samostanu svetog Antuna u Vinkovcima.

Sutra započinje trodnevnica pred blagdan misom u 19 sati, i nastavlja se misama u isto vrijeme u petak i subotu. Na sam dan crkvenog goda, u Maloj crkvi očekuje nas deset svetih misa. Njih sedam bit će prijepodne i to u 5, 6, 7, 8, 9, 10 i 30 i 12 sati, dok će nakon malog odmora poslijepodnevne svete mise započeti u 16 i nastaviti u 17 i 30 i 19 sati. Zadnju misu, u 19 sati, predvodit će mons. Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup i metropolit.

Blagoslov djece i ljiljana bit će, već tradicionalno, iza misa u 12 i 17 i 30 sati, a ispovijedati će se moći tijekom cijelog dana, osim za vrijeme odmora od 13 do 15 i 30 sati.

Svete mise, cijeli tjedan prije i na sam blagdan, bit će održane u crkvenom dvorištu gdje je postavljen šator kako bi ljudi ugodnije mogli podnijeti vrućinu i druge moguće vremenske neprilike. Ovo će biti prvi kirbaj proslavljen u novouređenom crkvenom dvorištu. Podsjetimo, radovi sanacije derutnog prostora ispred samostana i crkve, započeli su na Sv. Jurja, 23. travnja, a završeni su početkom mjeseca kako bi se crkveno dvorište na vrijeme moglo urediti za proslavu dana njihovog sveca i zaštitnika.

„Svi koji dođu već sada govore da je lijepo, uredno i kako odaje taj poseban dojam svečanosti i mira kojom odišu crkve i samostani. Novouređeni prostor oko crkve ove nam je godine olakšao organizaciju i pripremu našeg dvorišta, pa vjerujem da će oni koji nam dođu lakše i ljepše moći doživjeti blagdan“, rekao je Miljenko Hontić, Gvardijan u Maloj crkvi, dodavši kako u samostan dolaze vjernici iz svih župa, a ono što ih najviše privlači je Sveti Antun. Osim toga, smatra da je ljudima od velike važnosti stalna dostupnost svete ispovijedi. Navodi kako su njih trojica i dva subrata u Vinkovačkom Novom Selu uvijek na raspolaganju za sakrament pomirenja, te da se izmijenjuju i pomažu jedni drugima sada kada su jedan samostan.