24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

U Tordincima se sutra ponovno bira Šokačka kraljica

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Kulturno umjetničko društvo “Zrinski“ iz Tordinaca i ove godine organizira izbor najljepše djevojke u tradicionalnom ruhu „Šokačka kraljica”. Manifestacija je to koja se događa u sklopu smotre folklora „Listaj lipo stara”, a bit će održana u subotu 14. svibnja.

Manifestaciju koja čuva tradiciju i lipotu ruva, tila i odila, pisme, cura, snaša i tamburaša i ove će godine, po 13. put, uveličati revija „Šokačka kraljica”. Ljubitelji tradicijske baštine ponovno će imati priliku gledati slavonsku ljepotu koja će zasigurno doprijeti do svih dijelova Lijepe naše. Dio je to već popularne manifestacije pod nazivom „Listaj lipo stara” koja se u Tordincima održava već 14. godinu, a koja će mještanima i njihovim gostima donijeti pregršt zanimljivog sadržaja prilagođenog svim uzrastima.

Odabir Šokačke kraljice počinje sutra u 20 sati, a uz reviju djevojaka, događaj će obogatiti i nastup slavonskih diva – Marije Pavković Snaše, koja je ujedno i voditeljica večeri, Marte Nikolin i Viktorije Kulišić Đenke.

Ljepotu šokačkog ruha u Tordincima zbog pandemije koronavirusa nismo imali priliku vidjeti zadnje dvije godine, stoga organizatori najavljuju jedinstven povratak tradiciji i ljubavi koju su u nas utkale naše mame i bake. Manifestacija će već tradicionalno biti održana u Domu kulture općine Tordinci u organizaciji KUD-a Zrinski Tordinci i pod pokroviteljstvom Općine Tordinci.

Autor priredbe Tomislav Vidinović, uz KUD „Zrinski“, organizirao ju je s ciljem pokazivanja najstarijih i najbogatijih ruha iz starih ormara naših baka i djedova, a kroz sve ove godine predstavljena je većina ruha koja su po prvi puta viđena na reviji.

Spomenimo još kako je posljednja Šokačka kraljica proglašena 2019. godine Mateja Čolić iz Županje, 1. pratilja bila je Marija Lučić iz Sikirevaca, dok je titula 2. pratilje pripala Katarini Knežević iz Bogdanovaca.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno