6 C
Vinkovci
Petak, 9. prosinca 2022.

U Vinkovcima i Vukovaru obilježena 100. godišnjica rođenja Dr. Franje Tuđmana

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Podno biste prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, 100. godišnjicu njegova rođenja, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježili su članovi Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Vinkovci na čelu s predsjednikom Ivanom Bosančićem.

“Dr. Franjo Tuđman je imao viziju i želju, ali i znanje povesti hrvatski narod u slobodu. Mislim da se danas, kada ga se prisjećamo na njegov rođendan, moramo prisjetiti i svih onih teških trenutaka s početka 90-ih kada je znao kako i u kojem smjeru voditi Hrvatsku”, poručio je ovim povodom Bosančić.

S povijesne distance gledano, Tuđmanova uloga neprijeporna je u novijoj hrvatskoj povijesti. Njegovo znanje, hrabrost i donošenje odluka u vrijeme stvaranja moderne hrvatske države i danas su za svako poštovanje, rekao je.  U tom smjeru treba promišljati i danas na dobro, jednako hrvatskom narodu i državi, kaže predsjednik GO HDZ-a Vinkovci.

“U hrvatskoj povijesti zauzima prvo mjesto, zajedno s još nekoliko Hrvata. Imati viziju, snagu i hrabrost povesti hrvatski narod u slobodu može samo istinski velikan kakav je bio dr. Franjo Tuđman. U vremenima stvaranja Republike Hrvatske, s utemeljiteljima HDZ-a i hrvatskim braniteljima, omogućio je svima nama živjeti u samostalnoj državi “, zaključio je.

Foto: GO HDZ VK

Istovremeno, u Vukovaru, počast prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a u povodu stoljeća od njegova rođenja, odali su predstavnici županijskog i gradskog odbora stranke.

PRESS032

“Dr. Tuđman je san stotina tisuća i milijuna Hrvata o slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj pretvorio u stvarnostNjegovo djelo odmakom vremena sve je svjetlije, no volio bih da nema razmimoilaženja i nadam se kako će protokom vremena doći do ujedinjenja svih koji sada različito misle”, znakovito je poručio  iz Vukovara župan Damir Dekanić, ujedno potpredsjednik županijskog HDZ-a. 

“Franjo Tuđman i Vukovar bili su neraskidivo vezani. Pod njegovim vodstvom  stvorena je slobodna, samostalna i neovisna Republika Hrvatska, a njegovom mudrom državnom politikom, Vukovar je vraćen bez ijedne ljudske žrtve 1998. godine u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske”, dodao je Nikola Mažar, predsjednik vukovarskog HDZ-a.

PRESS032

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno