27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

U Županji obilježena 12. obljetnica smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja

Više od autora

- vl promo-

Prisjetimo se tragične smrti Miroslava Tunjića, žrtve vršnjačkog nasilja. 

Oko ponoći 13./14. studenog 2010. godine u Gradištu, dvojica mladića su bez ikakva motiva i razloga pretukli tada 17-godišnjeg Miroslava Tunjića i u takvom stanju ga ostavili na cesti gdje je na njega naletio automobil i nanio mu ozljede od kojih je nakon nekoliko sati preminuo u vinkovačkoj bolnici, stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Nasilje ostavlja trajne posljedice, ponekad i pogubne. Prošlo je 12 godina, no Miroslavova tragična smrt nije zaboravljena. Njegovo ime ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. Kroz kazališne predstave, likovne radionice, predavanja o pogubnim posljedicama svih oblika nasilja, posebice vršnjačkog, djeci i mladima prenose se poruke koje potiču na toleranciju, uvažavanje različitosti, usmjeravanje prema pozitivnim društvenim vrijednostima.

                                             Foto: PU vukovarsko-srijemska

S izričitim ciljem da se takvo što više nikada ne ponovi, Policijska uprava vukovarsko srijemska je i ove godine, uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Županje i odgojno-obrazovnih ustanova s tog područja, u Velikoj vijećnici Grada Županja organizirala preventivno-edukativni program za mlade posvećen promicanju kulture nenasilja.

Program naziva „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“ u središte pozornosti stavlja mlade, učenike osnovnih škola županjskog kraja i srednje škole koju je pohađao Miro. Oni su se posebno angažirali u promicanju kulture tolerancije, dijaloga i prihvaćanja različitosti likovnim izričajem, literarnim i video uracima, glazbenim stvaralaštvom, te na taj način dali svoj doprinos u spomen na Miru kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja. Uz to, iskazali su se svojom osobnošću, humanošću, nesebičnim zalaganjem, dobrim djelima i ponašanjem, radi čega su od svojih vršnjaka odabrani za „Promotora nenasilja“.

                                             Foto: PU vukovarsko-srijemska

Izabrani promotori nenasilja za 2022. godinu su:

> MARIJA MIJATOVIĆ, učenica Osnovne škole Gradište
> FRANJO LJUBIĆ, učenik Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci
> JOSIP LEAKOVIĆ, učenik Osnovne škole Ivana Kozarca, Županja
> KATARINA GREGOROVIĆ, učenica Osnovne škole Mijata Stojanovića, Babina Greda
> LANA PAVLOVIĆ, učenica Osnovne škole Mate Lovraka, Županja
> MARTINA BARIĆ, učenica Osnovne škole Matija Antun Reljković, Cerna
> ANASTAZIJA VINCETIĆ, učenica Osnovne škole Ivana Martinovića, Štitar
> LANA DOMINKOVIĆ, učenica Obrtničko-industrijske škola Županja

„Promotori nenasilja“ i ove godine su simbolično nagrađeni zahvaljujući pokroviteljstvu Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županja.

U okviru navedenog programa mladi su posjetili Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali muzejski postav policije „Soba sjećanja“, u kojem su izloženi dijelovi starih policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata i drugo.

Zajednička poruka „Promotora nenasilja“ mladima je:

Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! Aktivno se usprotivite nasilju, prijavite nasilje, pomozite žrtvi nasilja!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno