10 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Ugostitelji: Povećamo li zbog plaća cijene, tko će opstati

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Predstavnici sindikata u ugostiteljstvu i HUP-Udruge ugostiteljstva završili su još jedan ciklus pregovora uz novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva (KUU) koji će povećati minimalne bruto plaće zaposlenih u toj djelatnosti od 5 do 12 posto.

Arhiva

Povećanje bez dodataka dogovoreno je u četiri razreda prema složenosti poslova. Tako je za prva dva razreda koji se odnose na čistačice, spremačice, servire, portire, nosače prtljage, odnosno sobarice, pomoćne konobare, pomoćne kuhare i slično, osigurano povećanje bruto plaće za 10, odnosno 12 posto. Za konobare, kuhare, slastičare, recepcionare, konobare specijaliste, kuhare specijaliste, koji pripadaju skupini zahtjevnijih poslova, dogovoreno je bruto povećanje za 5 do 6 posto.


Predsjednik ceha ugostitelja Vinkovaca i vlasnik hostela Ivica Knežević, za Glas Slavonije kaže, kako se kolektivni ugovor odnosi na sve, kako na ugostitelje na moru tako i na one na istoku iako su velike razlike među njima. Podržava povećanje plaća zaposlenima, ali misli da je pri određivanju postotka povećanja uzet u obzir prosjek na državnoj razini, a ne županijskoj ili regionalnoj jer su razlike u standardu života velike.

„Ugostiteljstvu na moru treba radna snaga i njima odgovara ovako sročen ugovor. Mislim da su se pri dogovaranju više trebale uzeti u obzir različitosti jer nije mjerljivo biti ugostitelj na moru u poznatim turističkim destinacijama i, primjerice, u Vinkovcima i u istočnim krajevima Hrvatske. Evo, danas sam dobio jedan račun iz Opatije gdje je kava ili Cola 36 kuna, a kod nas je 14 kuna. Kod nas konobar ima plaću oko 5 000 kuna, a na moru ne želi raditi ni za 8 000 kuna, to su te razlike koje pri dogovaranju kolektivnog ugovora nisu uzete u obzir. Teško će se kolektivni ugovor primjenjivati u našem kraju jer kod nas su niže cijene nego na moru i tamošnji ugostitelji mogu zaraditi za povećanje plaća svojim djelatnicima. A, kako ćemo mi ovdje na istoku, to ostvariti? Jako teško će naši ugostitelji moći više platiti djelatnike i morat će povećati cijene, a tada je veliko pitanje tko će opstati”, ocjenjuje Knežević i podsjeća kako je u Vinkovcima 200-tinjak ugostiteljskih objekata, u županiji preko 500 s više od 1 000 zaposlenih u sektoru.

Arhiva

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno